Choleravaccinatie

Wat is cholera?

Cholera is een ziekte, die wordt veroorzaakt door de bacterie Vibrio cholerae. De ziekte kan heel onschuldig zijn en zelfs geen klachten veroorzaken. In de meeste gevallen krijg je echter heel ernstige diarree en soms moet je ook overgeven. Grootste gevaar is dat je heel snel kunt uitdrogen. Zelfs zó erg dat het levensbedreigend is. Cholera wordt meestal veroorzaakt door het drinken van besmet water of door het eten van besmet voedsel (vooral schelpdieren).

Cholera komt vooral voor in India, het Verre Oosten, Afrika en Zuid-Amerika. De kans dat je als reiziger cholera krijgt is – ook in besmette gebieden – tamelijk klein.

Beschermen tegen cholera

De belangrijkste bescherming bestaat uit heel voorzichtig zijn met water en heel goed letten op hygiëne bij eten, drinken, wassen, enzovoorts. Dat geldt uiteraard vooral in gebieden waar slechte hygiëne heerst. Drink daar nooit water en wees heel voorzichtig met wat je eet. Daardoor bescherm je je niet allen tegen cholera, maar ook tegen andere besmettingsziekten die via water kunnen worden overgebracht.

Vaccinatie tegen cholera

Vaccinatie betekent dat je vooraf maatregelen neemt waardoor je lichaam zelf afweerstoffen maakt als je besmet raakt.
Voor cholera is daar een vaccin voor. Lang niet alle reizigers hoeven dat in te nemen. In een aantal gevallen is het echter wel verstandig:

  • Als je gaat werken in een gebied waar cholera heerst. Ontwikkelingswerkers of hulpverleners bijvoorbeeld, die na een ramp in een opvangkamp gaan werken waar cholera heerst.
  • Als je van plan bent om voor lange tijd in een gebied te verblijven waar cholera heerst. Vooral in gebieden met slechte medische voorzieningen.

Het vaccin

Het vaccin kan gebruikt worden vanaf een leeftijd van 2 jaar.
Vanaf de leeftijd van 6 jaar zijn 2 vaccinaties voldoende. Kinderen van 2 tot 6 jaar hebben 3 vaccinaties nodig. Er moet altijd minstens 1 week tussen de vaccinaties zitten. Maar niet meer dan 6 weken. De laatste vaccinatie moet zeker 1 week voordat je in het gebied met cholera komt zijn gegeven. Meestal is dat 1 week voordat je op reis gaat.

Een ondersteunende vaccinatie is nodig om ervoor te zorgen dat het medicijn ook voor langere tijd werkt. Voor personen ouder dan 6 jaar moet na 2 jaar de vaccinatie herhaald worden. Voor kinderen tussen 2 en 6 jaar moet het al na 6 maanden. Mogelijk kan het choleravaccin tegelijk worden toegediend met andere beschermende medicijnen.

Tenslotte merken we nog op, dat het vaccin geen 100% bescherming geeft. Niet alle varianten van cholera worden erdoor tegengehouden. Het zal dus altijd belangrijk zijn om heel goed op de hygiëne te letten.
Bovendien is het vaccin kortwerkend. Vandaar dat het voor korte reizen eigenlijk nooit wordt geadviseerd.

Wie moeten geen vaccin tegen cholera krijgen?

Sommige mensen mogen geen choleravaccinatie krijgen. Dat is:

  • Als je ooit een allergische reactie hebt gehad bij een vorige choleravaccinatie.
  • Als je allergisch bent voor formaldehyde of een andere stof in het vaccin

Er zijn geen onderzoeken bekend naar de schadelijkheid van het choleravaccin tijdens de zwangerschap. Daarom wordt vaccinatie tegen cholera in principe niet geadviseerd, tenzij je langdurig naar een hoog-risicogebied gaat.

Er komen bijna geen bijwerkingen voor bij gebruik van het choleravaccin. Minder dan 1% van de mensen krijgt na vaccinatie buikpijn, diarree of een misselijk gevoel, kort nadat het medicijn is ingenomen. De klachten gaan ook snel weer over.