Chronische bijholteontsteking

Ook wel genoemd: 
Chronische sinusitis

Wat zijn de bijholten?

De bijholten zijn kleine, met lucht gevulde holten achter de jukbeenderen en het voorhoofd (rond de neus). Deze produceren slijm dat via kleine kanalen de neus in vloeit.

Wat is sinusitis?

Sinusitis is een ontsteking van een bijholte van de neus. De meeste aanvallen van holteontsteking worden veroorzaakt door infectie. Dit komt het meeste in de jukbeenbijholten voor.

Acute sinusitis (acute bijholteontsteking) betekent dat de infectie zich snel ontwikkelt (binnen een paar dagen) en korte tijd duurt. In veel gevallen duurt een acute sinusitis ongeveer een week, maar het komt voor dat de aanval 2-3 weken aanhoudt (d.w.z. langer dan de meeste verkoudheden). Soms duurt de aanval nog langer. Sinusitis wordt (nog) als 'acuut' beschouwd als het niet langer dan 12 weken duurt. Een goedaardige aanval van acute sinusitis komt veel voor en een groot aantal mensen heeft in zekere mate last van sinusitis bij verkoudheid.

Chronische sinusitis betekent dat de sinusitis regelmatig terugkomt en langer duurt dan 12 weken. Chronische sinusitis is zeldzaam.

Deze folder gaat over chronische sinusitis.

Heb ik onderzoek nodig?

De arts kan gewoonlijk voor chronische sinusitis een diagnose stellen op basis van de typische symptomen. Hij onderzoekt of er een onderliggend probleem zou kunnen zijn, waardoor de chronische sinusitis veroorzaakt wordt.  Bijvoorbeeld astma, allergische rinitis, chronische tandinfectie, enz. De arts kan ook de neus onderzoeken om na te gaan of er sprake is van onmiskenbare afwijkingen in de neusbeenderen of van andere problemen zoals neuspoliepen.

Het is niet gemakkelijk om chronische sinusitis te behandelen, gangbare maatregelen helpen meestal niet; de arts kan naar een keel-, neus-, oorspecialist verwijzen. De specialist kan verschillen onderzoeken uitvoeren om te kijken of er een onderliggende oorzaak is, waardoor de sinusitis zich gemakkelijker ontwikkelt (zie boven). Bijvoorbeeld, een scan van de sinussen of een gedetailleerd onderzoek van de neusholten.