Chronische blaasontsteking bij vrouwen

Ook wel genoemd: 
Recidiverende cystitis

Wat is blaasontsteking?

blaasontsteking betekent een ontsteking van de blaas. Het wordt meestal veroorzaakt door een urineweginfectie. Veel voorkomende symptomen zijn: pijn bij het plassen en vaak moeten plassen. Je kan ook pijn in de onderbuik, bloed in de urine en koorts hebben.

Ongeveer de helft van alle vrouwen heeft tenminste één keer in het leven een periode van blaasontsteking. Bij sommige vrouwen komt het regelmatig terug, met name vrouwen van achter in de 20 en boven de 55. Dit artikel en de artikelen over oorzaken, leefstijl; wat kan je zelf doen en behandeling en medicatie zijn bedoeld voor vrouwen die bevattelijk zijn voor blaasontsteking.

De blaas en genitaliën

De meeste urineweginfecties worden veroorzaakt door bacteriën die uit de darmen komen. Ze kunnen geen kwaad in de darmen maar ze kunnen elders in het lichaam voor infecties zorgen.
Sommige bacteriën bevinden zich rond de anus nadat je naar het toilet bent geweest. Deze bacteriën kunnen soms de urinebuis binnendringen en in je blaas terecht komen. Sommige bacteriën gedijen goed in urine en vermenigvuldigen zich snel en veroorzaken dan een blaasontsteking.
Vrouwen zijn bevattelijker voor blaasontsteking dan mannen omdat hun urinebuis korter is en dichterbij de anus ligt.