Chronische myeloïde leukemie soorten

Ook wel genoemd: 
CML

De belangrijkste soorten leukemie zijn:

  • Acute lymfatische leukemie – ‘ALL’.
  • Chronische lymfatische leukemie – ‘CLL’.
  • Acute myeloïde leukemie – ‘AML’.
  • Chronische myeloïde leukemie – ‘CML’.

Er bestaan verschillende ‘subtypes’ van alle vier categorieën. Daarnaast zijn er nog een paar andere – zeldzamere – soorten leukemie. Het woord:

  • ‘Acuut’ betekent dat de ziekte vrij snel ontwikkelt en verergert.
  • ‘Chronisch’ betekent aanhoudend. Als we het over leukemie hebben, betekent het woord chronisch ook dat de ziekte vrij langzaam ontwikkelt en verergert (zelfs zonder behandeling).
  • ‘Lymfatisch’ (ook wel ‘lymfoblastisch’ of ‘lymfocytisch’ genoemd), houdt in dat een kankercel ontstaan is uit een lymfoïde stamcel.
  • ‘Myeloïde’ houdt in dat een kankercel is ontstaan uit een myeloïde stamcel.

In het vervolg van dit artikel wordt alleen chronische myeloïde leukemie behandeld.

Chronische myeloïde leukemie (CML) wordt ook wel chronische myelogene leukemie, chronische granulocyten leukemie of chronische myelocitische leukemie genoemd.

CML wordt veroorzaakt door een afwijkende stamcel in het beenmerg. De stamcel vermeerdert zich en al die afwijkende cellen groeien uit tot witte bloedcellen die bijna niet te onderscheiden zijn van normale witte bloedcellen.
De witte bloedcellen worden samengevat onder de term leukocyten. We onderscheiden lymfocyten, monocyten en granulocyten, die weer verder te verdelen zijn in neutrofielen, eosinofielen en basofielen.
Uiteindelijk komt een groot aantal van de afwijkende cellen in het bloed (en via het bloed ook in organen als lever en milt) terecht.

PM: In tegenstelling tot bij CML, wordt acute myeloïde leukemie, veroorzaakt door een plotselinge groei van afwijkende, nog erg jonge, onrijpe bloedcellen (leukemische blastcellen ofwel ‘blasten’ genaamd. Deze ziekte is totaal anders dan CML. Zie hiervoor het artikel ‘Acute Myeloïde Leukemie’ (AML).

Opvallend aan CML is, dat de ziekte zich, ook als er helemaal niet behandeld wordt, slechts heel langzaam ontwikkeld.