Chronische neusslijmvliesontsteking

Ook wel genoemd: 
Chronische rhinitis

Wat is rhinitis en wat is chronische rhinitis?

Rhinitis
Rhinitis betekent ontsteking van de neus en het neusslijmvlies. Veel voorkomende symptomen zijn o.a.: niezen, een verstopte neus, een waterige afscheiding (‘loopneus’) en een jeukende neus. Minder vaak voorkomende symptomen zijn: kriebel in de keel, slechte reuk, pijn in het gezicht, hoofdpijn en jeukende en waterige rode ogen. De meest voorkomende oorzaak van rhinitis is verkoudheid. Hooikoorts is een andere veel voorkomende oorzaak. Rhinitis treft beide neusgaten tegelijkertijd.

Chronische rhinitis
Dit wil zeggen dat de rhinitis lange tijd aanhoudt. Eén definitie die artsen ervoor gebruiken is: symptomen die tenminste 1 uur per dag duren op de meeste dagen van het jaar. In de praktijk varieert dit echter enorm. In veel gevallen is er op de meeste dagen gedurende een deel van de dag sprake van symptomen. In sommige gevallen ‘komen en gaan’ de symptomen.

De ernst van de aandoening kan variëren. Sommige mensen hebben een lichte neusirritatie die komt en gaat en voor weinig problemen zorgt. Andere mensen hebben daarentegen veel last van regelmatige, dagelijkse symptomen. Ernstige symptomen kunnen je werk, school en sociale leven beïnvloeden.

Wie krijgt chronische rhinitis?

Chronische rhinitis komt veel voor. Het kan iedereen op elke leeftijd treffen, hoewel het bij volwassenen meer voorkomt dan bij kinderen. Veel mensen met chronische rhinitis zeggen dat ze chronisch verkouden zijn. Verkoudheid is echter het gevolg van een virusinfectie en het duur in de regel slechts ongeveer een week. Chronische rhinitis wordt niet door een infectie veroorzaakt.

Allergische rhinitis (hooikoorts of chronische rhinitis) komt familiair voor. De kans op chronische rhinitis is groter als je al astma of eczeem hebt. Omgekeerd geldt ook: als je chronische rhinitis hebt, is de kans op ontwikkeling van astma of eczeem ook groter. Astma, eczeem en chronische rhinitis staan samen bekend als ‘atopische’ aandoeningen of ‘atopie’. Een aanleg voor atopie komt in families voor en het staat voor de ‘eigenschap’ om antistoffen van een bepaalde type (IgE) temaken tegen op zich onschuldige stoffen uit je omgeving, zoals huismijt of pollen.

Zijn onderzoeken nodig?

Meestal niet. De meeste gevallen worden door een allergie veroorzaakt en de symptomen zijn meestal herkenbaar. Je arts kan in veel gevallen allergische rhinitis constateren door met je te praten over je symptomen en je medische geschiedenis. Hij of zij kan ook je neus onderzoeken.

Als het vermoeden bestaat dat je een allergische rhinitis hebt, dan kan je arts voorstellen de symptomen te behandelen (zie verderop). Als de symptomen reageren op de behandeling, dan kan dat helpen de diagnose te bevestigen. In sommige gevallen, als de oorzaak van de chronische rhinitis onduidelijk is, of als er twijfel over de diagnose bestaat kan een bloedonderzoek of een huidprik-test (RAST-test) worden gebruikt om de oorzaak van de symptomen te onderzoeken.

Zie onze folder over de ‘Huidprik om allergieën te testen’ voor meer informatie.
Het is belangrijk om de oorzaak van je allergie te weten, omdat je dan beter in staat bent die oorzaak te vermijden (zie verderop).

Andere onderzoeken, zoals een gedetailleerd neusonderzoek, zijn soms nodig om de precieze oorzaak vast te stellen, of als er mogelijk complicaties zijn (bijvoorbeeld een neuspoliep).