Chronische neusslijmvliesontsteking complicaties

Ook wel genoemd: 
Chronische rhinitis

Zijn er complicaties bij chronische rhinitis?

Sinusitis (holte-ontsteking)
Sinusitis is een regelmatig voorkomende complicatie van chronische rhinitis. De sinussen zijn kleine, met lucht gevulde ruimtes in de kaakbeenderen en het voorhoofd. Ze maken slijm aan dat via kleine kanalen in de neus terechtkomt. Allergenen kunnen de wand van de sinussen irriteren op de dezelfde manier waarop ze dat doen bij het slijmvlies aan de binnenzijde van je neus.

Als je een verstopte neus hebt of neusafscheiding, dan kan dat tot gevolg hebben dat het slijm in je sinussen niet goed weg kan lopen. Daardoor raken de sinussen makkelijk geïnfecteerd.
Zie onze folders over ‘Acute sinusitis’ en ‘Chronische sinusitis’ voor meer informatie.

Neuspoliepen
Neuspoliepen zijn soms een complicatie van rhinitis. Een neuspoliep is een verdikking die uit de wand van je neus kan groeien. Als het volgroeid is, ziet het er min of meer uit als een druif. Er kunnen zich één of meer poliepen in je neus vormen. Soms groeien ze ook in de sinussen. Ze zijn meestal vleeskleurig, lichtgrijs of roze.

Als een poliep groot is of als er veel poliepen zijn, dan kan er sprake zijn van verschillende problemen. Je reuk kan minder worden en je neus kan verstopt aanvoelen, waardoor ademhalen moeilijker wordt. Soms zorgen poliepen ervoor dat het slijm niet goed uit je sinussen kan weglopen, wat de kans op sinusitis groter maakt (zie hierboven). Grote poliepen moeten operatief worden verwijderd, maar kleinere poliepen kunnen vaak worden behandeld met corticosteroïde neusdruppels (zie boven) waardoor ze krimpen.

Astma
Mensen met chronische rhinitis lopen een groter risico op astma.