Chronische ontsteking van de alvleesklier behandeling en medicatie

Ook wel genoemd: 
Chronische pancreatitis

Wat is de behandeling voor chronische pancreatitis?

  • Voorgoed stoppen met alcohol drinken – dit is het belangrijkste onderdeel van de behandeling.
  • Pijnstillers – zijn meestal noodzakelijk om de pijn te verzachten. Het bestrijden van de pijn kan soms heel moeilijk worden, en verwijzing naar een pijnkliniek kan nodig zijn. Afgezien van pijnstillers, kan men andere pijnbestrijdende methoden overwegen, zoals zenuwblokkade in de alvleesklier.
  • Medicijnen om enzymen te vervangen – kunnen noodzakelijk zijn als het lage enzymenniveau slechte spijsvertering en steatorroe tot gevolg heeft. Capsules met kunstenzymen worden bij de maaltijden ingenomen.
  • Vet in het dieet beperken – kan geadviseerd worden als men veel last heeft van steatorroe.
  • Als suikerziekte zich ontwikkelt - dan zullen medicijnen en insuline-injecties noodzakelijk zijn om het bloedsuikerniveau op peil te houden.
  • Niet roken – om het risico van alvleesklierkanker te verminderen.
  • Chirurgie

De meeste mensen met chronische pancreatitis hebben geen operatie nodig maar soms is een operatie noodzakelijk. De meest voorkomende reden voor chirurgische ingreep is wanneer de erge, aanhoudende pijn niet met medicijnen of andere methoden verholpen kan worden. Bij 70% van de patiënten die chirurgie ondergaan, wordt verbetering teweeg gebracht. De operatie houdt gewoonlijk in, dat een deel van de alvleesklier weggenomen wordt. Er zijn meerdere technieken om verschillende delen van de alvleesklier weg te halen. De keuze hangt af van de ernst van de ziekte, of de alvleesklierleiding geblokkeerd is en nog andere factoren. Soms komt de pijn later terug bij mensen bij wie de chirurgie in eerste instantie verbetering had gebracht.

Verschillende andere chirurgische methoden kunnen geadviseerd worden, als er sprake is van een bepaald probleem dat verholpen moet worden. Bijvoorbeeld, het weghalen van een grote kalksteen die de alvleeskliergang blokkeert. Een andere procedure, waarbij sommige mensen baat hebben, is het oprekken van een vernauwde alvleeskliergang om de afvoer van de alvleesklierenzymen te verbeteren.

Chirurgie is soms ook nodig als er sprake is van complicatie. Bijvoorbeeld, als een geblokkeerde galgang zich tot pseudocyste ontwikkelt.