Chronische ontsteking van de alvleesklier symptomen

Ook wel genoemd: 
Chronische pancreatitis

Wat zijn de symptomen van chronische pancreatitis?

  • Buikpijn – gewoonlijk net onder de ribben. De pijn voelt meestal aan alsof die naar de rug uitstraalt. Het heeft de neiging aan te houden en kan gedeeltelijk verlicht worden door voorover te buigen. In het begin kan de pijn licht zijn, daarna zwaar worden. Eten maakt de pijn meestal erger, zodat de betreffende mensen de neiging hebben niet veel te eten.  Er is dan meestal sprake van gewichtsverlies.
  • Slechte spijsvertering (malabsorptie) – komt voor als er niet genoeg enzymen door de beschadigde alvleesklier aangemaakt worden. Het gaat hier in het bijzonder over het verteren van vetten en bepaalde vitaminen. Onverteerd vet in het voedsel kan in de ingewanden blijven en via de stoelgang afgevoerd worden.  Dit veroorzaakt fletse,  slechtruikende, zachte ontlasting, die moeilijk weg te spoelen is (steatorroe = vettige ontlasting). Gewichtsverlies komt voor als het voedsel niet volledig verteerd is.
  • Suikerziekte – komt in 1 op de 3 gevallen voor. Dit gebeurt wanneer de alvleesklier niet voldoende insuline aan kan maken. Symptomen omvatten buitengewone dorst, productie van grote hoeveelheden urine en gewichtsverlies, tenzij de suikerziekte behandeld wordt.
  • Misselijkheid – en een algemeen gevoel van onwel zijn, kunnen voorkomen.