Chronische Spanningshoofdpijn

Wat is chronische spanningshoofdpijn?

Chronische spanningshoofdpijn is een toestand waarbij je tenminste 15 dagen per maand last hebt van spanningshoofdpijn. Het wordt ook wel ‘chronische dagelijkse hoofdpijn’ genoemd, omdat veel mensen deze hoofdpijn elke dag hebben. Het woord chronisch betekent  ‘aanhoudend’ (het betekent niet ‘ernstig’, zoals sommige mensen denken. De ernst van de hoofdpijnen kan variëren van licht to zwaar). Vanwege het aanhoudende karakter van de hoofdpijnen, kan deze toestand nogal belemmerend en pijnlijk zijn.

Wat veroorzaakt chronische spanningshoofdpijn?

Chronische spanningshoofdpijn ontwikkelt zich bij mensen die vaker dan normaal spanningshoofdpijnen hebben, totdat het elke dag voorkomt. De meeste mensen hebben wel eens last van spanningshoofdpijnen. Ongeveer 3% van de mensen heeft er meer dagen in de week last van en dan is er sprake van chronische spanningshoofdpijn.

Wat veroorzaakt spanningshoofdpijn?

De klachten kunnen gevolg zijn van spanning.  Men gebruikt tegenwoordig ook wel de term ‘spanningsachtige’ hoofdpijn in plaats van 'spanningshoofdpijn' aangezien de oorzaak vaak niet duidelijk is. Veel spanningshoofdpijnen ontwikkelen zich zonder aanwijsbare reden.

Andere mogelijke oorzaken:

  • Emotionele spanning, bezorgdheid of stress.
  • Lichamelijke spanning in de spieren van de schedel en de nek kunnen tot hoofdpijn leiden. Bijvoorbeeld, een slechte houding aan een bureau kan de oorzaak zijn van spanning in de nek- en schedelspieren. Als je loenst bij lezen, omdat je niet goed ziet, kan dat ook spanning in de schedelspieren veroorzaken.
  • Sommige omstandigheden kunnen een spanningshoofdpijn veroorzaken. Bijvoorbeeld: voedsel, fel zonlicht, ziekte, bijwerkingen van medicijnen, neerslachtigheid, koude, hitte, moeheid, lawaai, caffeïne, enz.

Het komt het meest voor in de leeftijdsgroep van 25-45 jaar.
NB: Pijnstillers die regelmatig ingenomen mogen worden, kunnen soms ook de oorzaak zijn van hoofdpijnen die op spanningshoofdpijnen lijken. Bijvoorbeeld: je neemt een grote hoeveelheid pijnstillers in tegen hoofdpijnaanvallen. Dit kan leiden tot een situatie waarin de pijnstillers elke dag, of bijna elke dag, ingenomen worden. Het lichaam raakt dan aan de pijnstillers gewend. Wanneer de pijnstillers niet elke dag ingenomen worden, kan zich een 'ontwennningshoofdpijn’ ontwikkelen. Dit wordt ook wel ‘medicatiehoofdpijn’ genoemd. Het lijkt erg op chronische spanningshoofdpijn, maar de behandeling is anders.

Hoe kan ik er zeker van zijn dat dit niet een ernstiger soort hoofdpijn is?

Als je last hebt van spanningshoofdpijnen, dan voel je je tussen twee hoofdpijnaanvallen goed, en zijn er geen andere symptomen. De arts stelt de diagnose van spanningshoofdpijn op basis van de beschrijving van je klachten. Er is dan ook niets abnormaals te constateren wanneer de arts zijn onderzoek doet. Verder onderzoek is niet noodzakelijk tenzij er sprake is van ongewone symptomen, of in het geval dat er iets ander dan de spanningshoofdpijn vermoed wordt.

In vergelijking tot migraine (het andere veel voorkomende type hoofdpijn), is de spanningshoofdpijn gewoonlijk minder heftig, en is eerder constant dan kloppend. Migraine veroorzaakt normaal gesproken ook hoofdpijn aan maar één kant, en veel mensen met migraine voelen zich misselijk of geven over. In het algemeen kan je bij spanningshoofdpijn, in tegenstelling tot migraine, meestal doorgaan met de normale bezigheden. Sommige mensen hebben zowel migraine als spanningshoofdpijnen op verschillende tijden.