Clownseczeem

Ook wel genoemd: 
Periorale dermatitis

Wat is clownseczeem?

Clownseczeem of periorale dermatitis is een huiduitslag rond de mond. Het woord perioraal betekent ‘rond de mond’. Dermatitis betekent ‘ontsteking van de huid’.

Hoe ziet de huiduitslag eruit?

In de meeste gevallen is er sprake van kleine rode of roze bobbeltjes op de huid aan de buitenkant van de mond, op de kin, wangen en de huid naast en onder de neus. Het ziet er een beetje uit als acne, maar dat is het niet. De huid onder en naast de bobbeltjes is vaak rood of roze van kleur. Als er veel bobbeltjes bij elkaar zitten, dan kan het gehele gebied in de buurt er rood uitzien.

In de meeste gevallen is de huid net naast de lippen niet of minder erg getroffen. Dat wil zeggen dat het soms lijkt alsof zich een ring vormt om de mond heen met een kleinere gezonde ring daarbinnen. In sommige gevallen wordt de huid rond de ogen ook getroffen.

De ernst van de uitslag kan variëren van een paar kleine plekken die je bijna niet ziet tot een zeer zichtbare en lelijke uitslag rond de mond. De uitslag is meestal niet pijnlijk of jeukerig. Bij sommige mensen is er echter sprake van een licht branderig of jeukerig gevoel. De huiduitslag kan geen kwaad en er is geen onderliggende aandoening. Het kan er echter lelijk uitzien.
De naam clownseczeem is afgeleid van de typische localisatie van de huiduitslag.

Wie krijgt clownseczeem?

In bijna alle gevallen betreft het jonge vrouwen, meestal tussen de 20 en 45 jaar. Hoe vaak het voorkomt is niet echt bekend, maar men denkt dat minder dan 1 op de 100 vrouwen op enig moment getroffen worden door deze aandoening. Het komt bij mannen en kinderen heel weinig voor.