Contacteczeem

Ook wel genoemd: 
Dermatitis
Contact dermatitis

Wat is dermatitis?

Dermatitis is een ontsteking van de huid. Het wordt ook eczeem genoemd. Het veroorzaakt een rode, jeukende huid waarop ook blaasjes kunnen verschijnen. Er bestaan verschillende soorten dermatitis. De aandoening wordt echter gewoonlijk onderverdeeld in twee hoofdtypes:

  • Dermatitis veroorzaakt door een probleem binnen in het lichaam. Bijvoorbeeld atopisch eczeem (atopische dermatitis) is een veel voorkomende aandoening die in families voorkomt. Als je deze aandoening hebt, dan raakt je huid sneller ontstoken. Verschillende delen van de huid raken van tijd tot tijd ontstoken.
    Zie onze folder over ‘Atopisch Eczeem’ voor meer informatie.
  • Dermatitis veroorzaakt door een stof buiten het lichaam. In de meeste gevallen veroorzaakt dit ontstekingen van de huid die in contact is gekomen met de stof. Dit heet contact dermatitis. Als je de stof in kwestie vermijdt, gaat de ontsteking meestal vanzelf weer over.

De rest van deze folder gaat over contact dermatitis.

Verschillende types dermatitis tegelijkertijd?

Ja. Zo is het mogelijk dat je geboren bent met atopisch eczeem, terwijl je op je werk in aanraking komt met een oplosmiddel dat irritatie en een contact dermatitis veroorzaakt. Bovendien kan je allergisch worden voor nikkel, waardoor je huid geïrriteerd raakt door het metaal in je spijkerbroek of in goedkope juwelen, etc.

Is onderzoek noodzakelijk?

In de meeste gevallen bestaat behandeling uit het vermijden van de stof in kwestie. In veel gevallen is onderzoek niet nodig, omdat vaak wel duidelijk is wat de oorzaak is. Soms is het echter niet duidelijk, bijvoorbeeld als het iets is wat in veel dingen voorkomt. Er bestaan onderzoeken die hier duidelijkheid over kunnen geven.

Huidtesten
Deze testen kunnen duidelijkheid verschaffen over de oorzaak van allergische contact dermatitis. Je wordt hiervoor doorverwezen naar een huidspecialist (dermatoloog). Er wordt een pleister op je huid geplakt met een kleine hoeveelheid van verschillende stoffen die de oorzaak zouden kunnen zijn. In de meeste gevallen gebeurt dat op de rug, met 10 tegelijk onder een verband of met een plakstrip.

Na twee dagen wordt het verband verwijderd en de huid onderzocht om te zien welke stof de reactie veroorzaakt. Meestal wordt de huid twee dagen later nog een keer onderzocht voor het geval er sprake is van een vertraagde reactie.

Als de huid nergens op reageert, dan kan dat helpen om allergie als oorzaak uit te sluiten.

Zie onze folder over ‘Contact Dermatitis – Huidtesten’ voor meer informatie.