COPD leeftstijl

Ook wel genoemd: 
Chronisch obstructieve longziekten

Wat kan ik doen om te helpen?

Laat je inenten
Er worden twee types vaccinaties aangeraden:

  • Een jaarlijkse griepprik in de herfst beschermt tegen mogelijke griep en luchtweginfectie die als gevolg daarvan kan ontstaan.
  • Inenting tegen pneumococcen (en bacterie die ernstige luchtweginfecties kan veroorzaken). Dit is een eenmalige injectie, en niet jaarlijks, zoals de griepprik.

Probeer regelmatig te bewegen

Onderzoek wijst uit dat mensen met COPD die regelmatig bewegen een verbetering in hun ademhalen merken, dat de klachten verminderen en dat de kwaliteit van hun leven beter wordt.

Hoewel iedere vorm van lichaamsbeweging goed is, is de beste inspanning die waarbij je een beetje buiten adem raakt, liefst tenminste 20-30 minuten achter elkaar bewegen, en 4-5 keer per week. Als je ertoe in staat bent, dan is een dagelijkse stevige wandeling een goed begin als je geen lichaamsbeweging gewend bent.

  • Probeer, indien mogelijk, de inspanning gaandeweg op te schroeven.
  • Probeer af te vallen als je te zwaar bent. Overgewicht kan de ademhalingsproblemen verergeren.

COPD en vliegen

Als je COPD hebt en van plan bent te gaan vliegen, raadpleeg dan eerst je arts om er zeker van de zijn dat je in staat bent te vliegen. Sommige mensen met COPD hebben tijdens het vliegen zuurstof nodig, aangezien de hoogte waarop je vliegt het zuurstofgehalte in je bloed verlaagt.