Cyste van de eierstok behandeling en medicatie

Ook wel genoemd: 
Ovariumcyste

Wat is de behandeling bij een cyste van de eierstok?

Behandeling  hangt af van factoren als leeftijd, of je al in de overgang zit, het voorkomen en de grootte van de cyste op de echo en of je last hebt van klachten.

Observatie
Veel kleine eierstokcysten zullen zichzelf oplossen en verdwijnen binnen een paar maanden. Je kan geadviseerd worden om een echo te herhalen binnen ongeveer een maand. Als de cyste weggaat is er geen verdere actie nodig.

Operatie
Het verwijderen van een cyste aan de eierstok kan worden geadviseerd, vooral als je last hebt van klachten of als de cyste groot is. Soms wil de specialist de cyste verwijderen om vast te stellen wat voor soort cyste het is en om zeker te zijn dat deze geen kankercellen bevat. De meeste kleinere cystes kunnen verwijderd worden door een laparoscopie (kijkoperatie van de buik, ook wel ‘sleutelgat’-operatie genoemd). Sommige cysten vragen om een wat traditionelere operatie (buiksnede).

Het soort operatie hangt van factoren af als soort cyste, je leeftijd, of kanker verwacht wordt of uitgesloten is. In sommige gevallen zal alleen de cyste verwijderd worden en zal de eierstok op haar plaats gelaten worden. In andere gevallen wordt ook de eierstok verwijderd en soms ook dichtbijliggende structuren zoals de baarmoeder en/of de andere eierstok. Je specialist kan je adviseren over de mogelijkheden.