Diabetische Retinopathie

Wat is diabetische retinopathie?

Wat is diabetes?
Diabetes mellitus (of simpelweg diabetes) treedt op wanneer de suikerspiegel in het bloed hoger is dan normaal.

Er zijn twee hoofdtypes diabetes: type 1 en type 2.

Zie artikelen ‘Diabetes type 1’ en ‘Diabetes type 2’ voor meer algemene informatie over diabetes.

Wat is de retina?

De retina is gemaakt van speciale cellen genaamd kegeltjes en staafjes die zich achterin het oog bevindt. Licht komt je ogen binnen en komt via de lens op de retina terecht. De informatie wordt via de optische zenuwen vanuit de retina aan de hersenen doorgegeven. Naast de retina bevinden zich veel kleine bloedvaten die zuurstof en voedingsstoffen naar de retina brengen.

Wat is retinopathie?

De term ‘retinopathie’ dekt verschillende aandoeningen van de retina die het zicht kunnen aantasten. Retinopathie wordt meestal veroorzaakt door schade aan de kleine bloedvaten naast de retina. Retinopathie wordt in de regel veroorzaakt door diabetes, maar soms ook door andere aandoeningen, bijvoorbeeld hoge bloeddruk.

Wat gebeurt er bij retinopathie?

Na verloop van een aantal jaren kan een hoge bloedsuikerspiegel de kleine bloedvaten naast de retina verzwakken en beschadigen. Dit kan leiden tot een aantal problemen, waaronder:

  • Kleine ‘explosieve’ zwellingen van bloedvaten.
  • Lichte lekkage van vloeistof uit de beschadigde bloedvaten.
  • Kleine bloedingen van beschadigde bloedvaten.
  • Bloedvaten kunnen simpelweg geblokkeerd raken, waardoor de toevoer van zuurstof naar onderdelen van de retina in gevaar komt.
  • Nieuwe abnormale bloedvaten kunnen ontstaan uit beschadigde bloedvaten. Dit heet ‘proliferatieve retinopathie’.
  • Deze nieuwe bloedvaten zijn delicaat en gaan snel bloeden.

De lekkage van vloeistof en bloed, maar ook de afsluiting van bloedvaten kunnen de cellen van de retina beschadigen. In sommige ernstige gevallen komt er bloed in het glasachtig lichaam (de gelei-achtige substantie in het midden van het oog). Dit kan het zicht ook aantasten doordat het lichtstralen blokkeert.

Wie krijgt diabetische retinopathie?

Retinopathie is de meest voorkomende complicatie van diabetes. Hoe langer je diabetes hebt, des te groter de kans dat de aandoening zich ontwikkelt. Bij de meeste mensen met type 1 zal zich na zo’n 20 jaar een bepaalde mate van retinopathie hebben ontwikkeld. Bij type 2 is dat bij ongeveer 60% van de mensen het geval. Zelfs bij de eerste diagnose van diabetes type 2 wordt in 25% van de gevallen al retinopathie geconstateerd.