Diabetische Retinopathie behandeling en medicatie

Wat is de behandeling voor diabetische retinopathie?

Laserbehandeling

Laserbehandeling wordt in de meeste gevallen toegepast als er nieuwe bloedvaten zijn ontstaan (proliferatieve retinopathie), of wanneer de macula is aangetast. Een laser is een zeer helder licht dat zeer gefocust is, zodat het kleine brandplekken veroorzaakt. Dit kan lekken in de bloedvaten dichtschroeien en voorkomen dat nieuwe bloedvaten verder groeien. De brandplekken zijn zo klein dat ze kunnen worden gebruikt om kleine bloedvaten te behandelen. Het kan zijn dat er honderden van die brandplekken nodig zijn om retinopathie te behandelen.
In de meeste gevallen zorgt de behandeling ervoor dat de retinopathie niet erger wordt, dus (verder) verlies van zicht en blindheid kunnen meestal worden voorkomen. Als je al slechter ziet kan deze behandeling dat niet herstellen, alleen voorkómen dat het erger wordt.

Andere behandelingen

Verschillende andere oogoperaties kunnen nodig zijn als er bloed in het glasachtig lichaam terecht is gekomen, of wanneer de retina begint los te laten (mogelijke gevolgen van ernstige retinopathie).

Andere oogcomplicaties bij diabetes

Staar komt vaker voor bij mensen met diabetes. Bij staar wordt de ooglens wazig, waardoor er minder licht de achterkant van het oog bereikt. Staar kan meestal in dagbehandeling worden opgelost door de aangetaste lens de vervangen door een plastic kunstlens.

Glaucoom kan meer voorkomen bij mensen met diabetes (hoewel dit niet zeker is omdat het sowieso veel voorkomt). Glaucoom kan een pijnloze verhoging van de druk in het oog veroorzaken. Zonder behandeling kan het oog beschadigd raken en leiden tot verlies van zicht. Regelmatige oogcontroles kunnen glaucoom in een vroeg stadium vaststellen.