Diabetische Retinopathie soorten

Verschillende soorten diabetische retinopathie

Verschillende delen van de retina kunnen worden aangetast

De macula (gele vlek) is het kleine deel van de retina dat zich ruwweg in het midden achter in het oog bevindt. Het is waar je je zicht focust. Als je leest of ergens naar kijkt, dan focust het licht zich op de macula. Het centrale en belangrijkste deel van de macula heet de fovea (een kleine ‘inzinking’ in het middendeel van de gele vlek). Het buitenste deel van de retina wordt gebruikt voor perifeer zicht (de dingen die je ook nog ‘vanuit je ooghoeken’ ziet als je recht vooruit kijkt).

Retinopathie kan de macula aantasten (en heet dan maculopathie), het perifere (buitenste) deel van de retina, of beide. Als de macula wordt aangetast, dan is dat veel ernstiger.

De ernst van de retinopathie kan variëren

Retinopathie ontwikkelt zich in de regel langzaam en wordt gaandeweg erger in de loop van een aantal jaren.
Achtergrondretinopathie is minder ernstig. In dit geval treft de aandoening bloedvaten aan verschillende delen van de retina. Een arts of specialist kan kleine stippen zien op de retina bij een onderzoek van de achterkant van het oog. Meestal tast dit het zicht niet aan,

Pre-proliferatieve retinopathie treft meer delen van de retina dan bij achtergrondretinopathie, maar er groeien nog geen nieuwe bloedvaatjes.

Proliferatieve retinopathie betekent dat er nieuwe bloedvaten ontstaan op sommige delen van de retina. Men vermoedt dat dit gebeurt omdat beschadigde bloedvaten zogenaamde groeifactoren aanmaken, die er voor zorgen dat er nieuwe bloedvaten kunnen ontstaan (prolifereren) uit de beschadigde bloedvaten. Het kan zijn dat de beschadigde bloedvaten zich op die manier proberen te compenseren. De nieuwe bloedvaten zijn echter niet normaal. Ze zijn delicaat en gaan snel bloeden, wat de cellen van de retina kan beschadigen. Als er bij dit type retinopathie geen laserbehandeling wordt toegepast, dan is de kans groot dat het zicht wordt aangetast.

Als proliferatieve retinopathie ernstige vormen aanneemt, dan kan er een veelvoud aan nieuwe bloedvaten ontstaan. Daardoor kan de retina ernstig worden beschadigd door bloedingen en lekkages. Delen van de retina kunnen ook losraken van de achterkant van het oog.

De gevolgen van retinopathie kunnen per oog verschillen. Als je, naast diabetes, ook last hebt van hoge bloeddruk dan kan de retinopathie erger worden of zich sneller ontwikkelen.