Diabetes type 2 symptomen en complicaties

Wat zijn de symptomen van diabetes type 2?

De vier gebruikelijk symptomen zijn:

 • vaak dorst hebben.
 • grote hoeveelheden urine uitplassen.
 • moeheid.
 • gewichtsverlies.

De reden dat je veel urine produceert en veel dorst hebt is omdat de glucose in je urine lekt, die extra water ‘onttrekt’ via de nieren.
Symptomen kunnen zo geleidelijk ontwikkelen dat je er gewend aan raakt dat je vaak dorstig en moe bent. Het kan dat je een tijd niet herkent dat je ziek bent. Sommige mensen ontwikkelen ook oogstoornissen in de zin van wazig zien en frequente infecties zoals steeds terugkerende schimmelinfecties (candidiasis). Desalniettemin, hebben sommige mensen met diabetes type 2 geen klachten als de bloedsuikerwaarde niet te hoog is. Maar, zelfs als je geen symptomen hebt, moet je toch een behandeling krijgen om het risico op complicaties te verminderen.

Wat zijn de mogelijke complicaties van diabetes type 2?

Korte termijn complicatie

Een zeer hoge bloedglucosewaarde kan uitdroging (dehydratie) en duizeligheid veroorzaken. Een zeer hoge bloedsuikerwaarde is niet gebruikelijk bij diabetes type 2. Het kan echter wel onstaan als je andere ziektes of infecties hebt, zoals griep. In dergelijke situaties moet je de insulinedosis (tijdelijk) aanpassen om je bloedsuikerwaarde normaal te houden.

Lange termijn complicaties

Als je bloedsuikerwaarde hoger is dan normaal gedurende een lange periode kan het geleidelijk je bloedvaten beschadigen. Dit kan zelfs gebeuren als de glucosewaarde niet ver boven de normale waarde ligt. Dit kan leiden tot complicaties (vaak pas jaren nadat je voor het eerst diabetes hebt ontwikkeld), zoals;

 • Aderverkalking (‘verharden van de slagaders’). Dit kan problemen veroorzaken als pijn op de borst (angina pectoris), hartaanvallen, beroerte en stoornissen in de bloedsomloop
 • Nierbeschadiging die soms ontwikkelt tot een nierfalen
 • Oogproblemen die je zicht kunnen aantasten (ten gevolge van schade aan kleine slagaderen of het netvlies in het oog)
 • Zenuwbeschadiging
 • Voetproblemen (ten gevolge van een slechte bloedsomloop en zenuwbeschadiging)
 • Impotentie
 • Andere meer zeldzame problemen

De soort en ernst van lange termijn complicaties verschilt van geval tot geval. Je hoeft geen complicaties te ontwikkelen. Over het algemeen, hoe dichter je bloedsuikerwaarde ligt bij de normale waarde, des te minder risico je hebt om complicaties te ontwikkelen. Je kans om complicaties te ontwikkelen neemt toe als je te maken hebt met andere risicofactoren zoals een hoge bloeddruk.

Complicaties bij behandeling

Hypo (voluit hypoglykemie) komt voor wanneer de glucosewaarde te laag wordt, meestal onder de 4 mmol/l. Mensen met diabetes die insuline en/of bepaalde diabetestabletten nemen lopen het risico om hypo te krijgen. Een hypo kan vóórkomen als je te veel of te laat diabetesmedicijnen neemt, of een maaltijd of snack hebt overgeslagen, of deelgenomen hebt aan een ongeplande oefening of lichamelijke activiteit. Symptomen van een hypo zijn: trillen, zweten, angst, wazig zien, tintelende lippen, bleekheid, stemmingswisselingen, vaagheid of verwardheid. Deze situatie kan tot coma leiden. Noodbehandeling van een hypo is met suiker, zoete drankjes of glucagon-injecties (een hormoon dat het tegenovergestelde effect heeft van insuline). Daarna moet je iets met vezels eten zoals een boterham. Noot: een hypo komt meestal niet voor als je slechts met een dieet wordt behandeld.