Diabetes type 2

Ook wel genoemd: 
Suikerziekte
Insuline-onafhankelijke diabetes
Diabetes mellitus

Wat is diabetes?

Diabetes mellitus (verder diabetes genoemd) ontstaat wanneer de bloedglucosewaarde (bloedsuiker) hoger wordt dan normaal. Er zijn twee hoofdtypes van diabetes – diabetes type 1 en diabetes type 2.

Het begrijpen van bloedsuiker en insuline

Nadat je gegeten hebt, worden de voedingsbestanddelen in je lichaam afgebroken in je darm tot suikers. Het belangrijkste suiker wordt glucose genoemd die via je darmwand in je bloedstroom terechtkomt. Maar, om gezond te blijven, moet de bloedsuikerwaarde niet te hoog of te laag zijn.
Dus, wanneer de bloedsuikerwaarde begint te stijgen (nadat je hebt gegeten), moet de waarde van een hormoon genaamd insuline ook stijgen. Insuline werkt op de cellen van je lichaam en zorgt ervoor dat ze suiker opnemen in de bloedstroom. Een deel van de glucose wordt gebruikt door de cellen voor energie, en een ander deel wordt omgezet in glycogeen of vet (dit is energie-opslag). Wanneer de bloedsuikerwaarde begint te dalen (tussen maaltijden), daalt de insulinewaarde ook. Een deel van het glycogeen of vet komt vrij en wordt dan omgezet in glucose wat wordt afgegeven aan het bloed. Insuline is een hormoon dat gemaakt wordt door cellen, bètacellen genaamd. Deze zijn deel van ‘eilandjes’ van cellen in de alvleesklier. Hormonen zijn chemische stoffen die op verschillende plaatsen in het lichaam geproduceerd worden en die via de bloedbaan aan (andere) verschillende delen van het lichaam worden afgegeven om daar hun werking te verrichten.

Wat is type 2 diabetes?

Bij diabetes type 2 ontwikkelt de ziekte en de symptomen zich vaak geleidelijk (na weken, maanden tot jaren). Dit komt doordat je bij diabetes type 2 nog steeds insuline aanmaakt (in tegenstelling tot diabetes type 1). Maar je ontwikkelt diabetes doordat:

  • je niet genoeg insuline maakt voor je lichamelijke behoefte, OF
  • de cellen in je lichaam gebruiken de insuline niet naar behoren. Dit wordt ‘insulineresistentie’ genoemd. De cellen in je lichaam worden resistent voor een normale waarde van insuline. Dus, heb je meer insuline nodig dan normaal om de bloedsuikerwaarde laag te houden, OF
  • een combinatie van de twee bovenstaande redenen.

Diabetes type 2 stond vroeger bekend als ouderdomsdiabetes, of niet-insuline afhankelijke diabetes. Het ontwikkelt zich voornamelijk bij mensen na de leeftijd van 40 jaar (maar komt soms ook voor bij jongere mensen). In Nederland heeft meer dan 1 op de 26 mensen een vorm van diabetes. Het aantal mensen met diabetes type 2 is stijgende en het komt ook op steeds jongere leeftijd voor. Het komt vaker voor bij mensen met overgewicht of vetzucht. Het kan ook in de familie voorkomen. Het komt ook vaker voor bij Zuid-Aziatische en Afrikaans-Caribische mensen, maar bijvoorbeeld ook Hindoestaanse Surinamers worden vaker door diabetes (en vooral type 2) getroffen.