Divertikels

Ook wel genoemd: 
Waaronder diverticulose; diverticulaire ziekte en diverticulitis

Wat zijn divertikels?

Een diverticulum (divertikel) is een kleine zakvormige uitstulping van de darmwand in de buikholte. Divertikels zijn meerdere uitstulpingen. Ze kunnen zich overal in de darmen ontwikkelen, maar komen het meest voor in het colon (dikke darm). Ze komen het meest voor op het deel van het colon dat naar het rectum leidt, waar de ontlasting een vastere vorm aanneemt. Dit is aan de linkerkant in de onderbuik. Na verloop van tijd kunnen zich meerdere divertikels ontwikkelen. Sommige mensen ontwikkelen uiteindelijk veel divertikels.

Wie krijgt divertikels?

Divertikels komen veel voor. Naarmate we ouder worden, komen ze meer voor. Aangenomen wordt dat vanaf het 50e jaar 35-50% van de mensen in Nederland een of meerdere divertikel (s) ontwikkelt.

Wat is de oorzaak van divertikels?

De reden van het ontstaan van divertikels is waarschijnlijk het eten van te weinig vezels. Vezels zijn het deel van het eten dat niet wordt verteerd.

Je darmen duwen je faeces (ontlasting) naar buiten door de spierwand voorzichtig samen te spannen rond de ontlasting. Als je weinig vezels eet, zijn je uitwerpselen in de regel droger en kleiner, en daardoor moeilijker voort te bewegen. Je darmspieren moeten harder werken (meer druk zetten) omdat er te weinig vezels in je darmen zitten. Hoge druk kan daardoor in bepaalde delen van je darmen ontstaan wanneer harde ontlasting moet worden verwerkt. De verhoogde druk kan de binnenkant van je darmen door de spierlaag heen duwen, waardoor divertikels ontstaan, het is dus een uitstulping van de binnenlaag (bekledende binnenlaag) van de darm door de spierwand heen richting de buitenwand van de darm).