Eetstoornissen

De artikelen over eetstoornissen zijn interessant voor jou als:

  • Je denkt dat je problemen hebt met eten, maar niet zeker weet of het een eetstoornis is.
  • Je denkt dat je een eetstoornis hebt, maar het niet zeker weet.
  • Je je druk maakt over iemand van wie je denkt dat hij of zij een eetstoornis heeft.
  • Je meer wilt weten over eetstoornissen.

Wat is een eetstoornis?

In de huidige maatschappij lijkt het steeds belangrijker wat we eten en hoe we er uitzien. TV, tijdschriften en boeken staan bol van ‘gezond eten’ en ‘dieet’ . Aan de andere kant worden we overladen met reclames voor fastfood, snacks en chocolade, meestal direct naast een plaatje van een prachtig, slank model. Het is dan ook niet vreemd dat mensen niet meer weten wat nu wel en niet goed is om te eten. Velen raken in de war en kunnen moeilijk omgaan met de zogenaamde ‘ideaalbeelden’ waar ze zichzelf aan spiegelen. Het is dan ook niet vreemd dat bijna alle vrouwen wel minstens één keer in hun leven een dieet hebben gevolgd.

Op het moment, dat je je zódanig druk gaat maken over eten, je gewicht en je uiterlijk, dat het je leven sterk beïnvloedt, dan spreken we over een eetstoornis.

Met deze artikelen willen we je, om te beginnen, laten nadenken over hoe jij staat tegenover eten en je eigen gewicht. En wat de gevolgen zijn voor je dagelijks leven. Je zult een heleboel informatie tegenkomen. Lees deze artikelen daarom rustig een paar keer door.

Mensen met eetstoornissen vertonen vaak hetzelfde gedrag. De volgende uitspraken zijn goede voorbeelden van hoe mensen met eetstoornissen denken:

  • ‘Ik weet dat ik maar 40 kilo weeg, maar als ik er nog een kilo kon afkrijgen, dan zou ik dolgelukkig zijn.’
  • ‘Ik blijf maar denken aan eten. Ik droom er zelfs van.’
  • ‘Op sommige dagen gaat het goed, Dan heb ik genoeg aan een appel. Maar als ik op een avond begin te eten, dan kan ik niet meer stoppen en eet ik mezelf vaak ziek. Daarna beloof ik mezelf dat het ‘morgen’ beter zal gaan en dat ik nóg harder zal proberen om niet te veel te eten. Maar ‘morgen’ is het dan weer hetzelfde liedje…’
  • ‘Ik schaam met rot voor mezelf. Ik ben lelijk en dik. Dat kan ik heel even vergeten als ik me te buiten kan gaan aan chips, taart en chocolade. Het eten is dan mijn vriend die er als geen ander voor kan zorgen dat ik me goed voel. Maar daarna, als ik dan naar mezelf kijk in de spiegel, dan kan ik alleen maar huilen.’ 

Mensen ontwikkelen een eetstoornis, omdat het op een bepaald moment een oplossing lijkt te brengen als ze hun eetgedrag veranderen. Tijdelijk kan dat helpen in moeilijke omstandigheden. Helaas zal na een tijdje de oplossing erger zijn dan het probleem, met alle ernstige gevolgen van dien. Die gevolgen kunnen zó erg zijn, dat we ze niet mogen ontkennen! Alleen door open en eerlijk met de situatie om te gaan, is een oplossing mogelijk en kan het eetgedrag veranderd worden, zodat de schadelijke gevolgen uitblijven.