Galblaasontsteking

Ook wel genoemd: 
Cholecystitis

Enkele feiten over de galblaas en gal

Gal is een lichaamsvloeistof die wordt aangemaakt in de lever. Gal bestaat uit een aantal stoffen zoals galpigment (bilirubine), galzouten, cholesterol en lecithine. Gal wordt via kleine kanaaltjes (de galgangetjes) vervoerd. Al die kleine kanaaltjes komen (zoals takken aan een boom) samen in één centraal galkanaal (ductus choledochus). Gal druppelt zonder ophouden door het galkanaal en van daaruit in de twaalfvingerige darm.

De galblaas ligt onder de lever, rechtsboven in de buik. Het is een soort zakje, verbonden met het centrale galkanaal, waarin gal wordt opgevangen en bewaard.

Als je eet, trekt de galblaas samen. Daardoor wordt opgeslagen gal terug in het galkanaal gebracht. Via het laatste stukje galkanaal wordt de gal naar het duodenum (twaalfvingerige darm) vervoerd (het eerste stuk van de darmen, achter de maag).

Wat is galblaasontsteking en hoe vaak komt het voor?

Het aantal jaarlijkse gevallen in Nederland is niet bekend. Wel weten we dat het meer voorkomt bij vrouwen dan bij mannen. Galblaasontsteking is geen zeldzame aandoening. Er worden regelmatig mensen mee in het ziekenhuis opgenomen.

Wat zijn de verschijnselen van galblaasontsteking?

De verschijnselen die optreden bij een galblaasontsteking, komen vaak heel snel op. Meestal binnen een paar uur. Je moet dan denken aan: Meestal is pijn boven in de buik een veel voorkomend verschijnsel. Vaak is het rechts, net onder de ribben, het ergst. De pijn kan zich uitbreiden naar de rug of de rechter schouder. Het is vooral erg als je diep inademt.
Je zult je misselijk en ziek voelen, koorts hebben en moeten overgeven.