Galblaasontsteking behandeling en medicatie

Ook wel genoemd: 
Cholecystitis

Hoe wordt een galblaasontsteking behandeld?

Meestal zul je in het ziekenhuis worden opgenomen. Je mag niet eten of drinken (om de galblaas rust te geven). In plaats daarvan krijg je via een infuus vloeistof en pijnstillers toegediend. Door een dergelijke behandeling zal de galsteen die het afvoerkanaal blokkeert vaak weer ‘terugvallen’ in de galblaas. De ontsteking en de klachten verdwijnen daarna snel. Bestaat het vermoeden dat de hele galblaas ontstoken is, dan krijg je via het infuus ook antibiotica.

Vaak wordt een galblaas, als hij eenmaal ontstoken is geweest, via een operatie verwijderd. Meestal gebeurt dat een aantal dagen nadat je in het ziekenhuis bent opgenomen. Het kan echter ook weleens een paar weken duren voordat geopereerd wordt. Eerst moet namelijk de infectie weg zijn.

Voor de operatie kunnen diverse technieken worden toegepast, afhankelijk van een aantal factoren.
Tegenwoordig wordt vooral een kijkoperatie (laparoscopie/endoscopie ook wel sleutelgatchirurgie) toegepast om de galblaas te verwijderen. De medische term hiervoor is laparoscopische cholecystectomie (= galblaasverwijdering via kijkoperatie). De term ‘sleutelgat’ is goed gekozen, omdat in de buikwand slechts een klein sneetje nodig is, waar ‘doorheen gekeken’ wordt. Er blijft ook maar een klein litteken over. Bij de operatie worden, via een aantal kleine buisjes, een minicamera en chirurgische precisie-instrumenten in de buik gebracht. De chirurg volgt op een TV-monitor zijn verrichtingen in de buik. Door de uitstekende kwaliteit van de camera's en de vergrotende werking tot wel 20 keer, kan de chirurg alles heel precies zien.

Hoewel het meest gebruikt, is een kijkoperatie niet bij iedereen geschikt. Soms moet een ‘gewone’ galblaasoperatie (cholecystectomie) worden uitgevoerd. Daarbij zal de galblaas via een veel grotere buiksnede worden verwijderd.

Wordt de galblaas niet verwijderd, dan zul je - als de infectie weg is – geen klachten meer hebben. De kans op een nieuwe galblaasontsteking in de toekomst blijft echter bestaan. Daarom wordt meestal gekozen voor opereren.