Galblaasontsteking complicaties

Ook wel genoemd: 
Cholecystitis

Wat zijn de mogelijke bijverschijnselen van een galblaasontsteking?

Wordt er niet of te laat behandeld, dan kan de galblaas sterk gaan ontsteken of zelfs afsterven. Daardoor kan bloedvergiftiging ontstaan. Dat is heel ernstig en zelfs levensbedreigend. Ook is het mogelijk dat de galblaas scheurt of dat er zich een fistel gaat vormen tussen de galblaas en de darm als gevolg van de aanhoudende ontsteking.

Nadat de galblaas is verwijderd
De galblaas is niet noodzakelijk om eten te verteren. Ook als de galblaas is verwijderd, zal er nog steeds gal vanuit de lever naar de twaalfvingerige darm stromen. Er is natuurlijk tussen de maaltijden door geen ‘opslagreservoir’ meer, omdat de galblaas weg is. De gal zal continu naar de darm stromen en niet zo af en toe opgeslagen worden totdat je weer gaat eten.

Meestal is na verwijdering van de galblaas geen speciaal dieet nodig. Wel zul je, als je galblaas eruit is, wat meer last van buikpijn of een opgeblazen gevoel hebben. Dat zal met name optreden als je vet hebt gegeten.
Bij sommige mensen verandert ook het aantal keren dat ze naar de wc moeten. Ook hun stoelgang is soms anders. Een lichte vorm van diarree kan voorkomen, wat in ernstige gevallen kan worden bestreden met antidiarree medicijnen.