Glutenintolerantie

Ook wel genoemd: 
Coeliakie

Wat is coeliakie en wie heeft er last van?

Coeliakie is een aandoening die een ontsteking veroorzaakt in de wand van de dunne darm. Naar schatting hebben in Nederland tussen 80.000 en 160.000 mensen last van coeliakie. Iedereen kan de aandoening op elke leeftijd ontwikkelen. Het is een aandoening die in het verleden met name met kleine kinderen werd geassocieerd, maar inmiddels komt het onder volwassenen meer voor dan onder kinderen. De gemiddelde leeftijd waarop het wordt vastgesteld is 45 jaar. Ongeveer ¼ van de gevallen krijgt pas last ná het 60e jaar. Vaak is er een familievoorgeschiedenis. Ongeveer 10% van de nauwe verwanten van iemand met coeliakie ontwikkelen de aandoening ook zelf. Dat wil zeggen: broer, zuster, ouder, of kind.

Wat is coeliakie?

De oorzaak is gevoeligheid, c.q. intolerantie voor gluten. Gluten komt in dagelijks voedsel zoals gerst en andere granen voor, en voedsel dat er van gemaakt wordt, zoals brood, pasta en koekjes. Mensen met coeliakie maken antistoffen aan tegen gluten. Antistoffen zijn eiwitten in het immuunsysteem die normaal bacteriën en virussen aanvallen. De darm ‘denkt’ ten onrechte dat de gluten schadelijk zijn en reageert alsof het een indringer moet bevechten.

Door deze reactie op de gluten raakt de dunne darmwand ontstoken, waardoor de darm niet langer naar behoren functioneert. De cellen die normaal het voedsel in de bloedstroom opnemen werken minder goed.

Coeliakie kan zich al bij kleine baby’s ontwikkelen. Maar ook oudere kinderen en volwassenen die nog niet eerder problemen hebben gehad kunnen op een bepaald punt in hun leven gevoelig worden voor gluten en coeliakie ontwikkelen. Het is niet bekend waarom het immuunsysteem van sommige mensen gevoelig wordt voor gluten.