Gonorroe

Ook wel genoemd: 
Druiper

Wat is gonorroe?

Gonorroe is een ontsteking, veroorzaakt door de bacterie gonococcus.

Hoe loop je gonorroe op?

Het wordt opgelopen tijdens seksueel verkeer met een persoon die al besmet is. Over het algemeen gebeurt dat via vaginale seks. Bij mannen zal de infectie zich daarom meestal ‘nestelen’ in de plasbuis (de buis tussen de blaas en het eind van de penis). Via orale of anale seks kan een infectie optreden aan de mond of de anus.

Wat zijn de verschijnselen van gonorroe?

  • Ontsteking van de urethra (plasbuis) (uretritis) zal bij mannen bijna altijd voorkomen. Dat ontwikkelt zich meestal 2 tot 14 dagen nadat je seksueel contact hebt gehad met een besmet persoon. Bij zo’n ontsteking horen:
  • Afscheiding uit de penis; zichtbaar in je onderbroek, geel-groen van kleur.
  • Een pijnlijk en/of branderig gevoel als je plast.
  • Een vervelend inwendig gevoel in de penis en het idee dat je telkens moet plassen.
  • De opening van de plasbuis, op de top van de penis is rood.
  • Vrouwen hebben vaak geen klachten van gonorroe. Soms wat meer vaginale afscheiding, die vreemd kan ruiken (pus) of enige pijn bij het plassen.
  • Andere verschijnselen. Irritatie en jeuk aan de anus en soms een afscheiding uit de anus, als er een infectie aan de anus is. Is orale seks de veroorzaker, dan zal dat vaak voor een pijnlijke keel zorgen. In een klein aantal gevallen gaat de infectie van de plasbuis over naar de prostaat. Heel soms zal de plasbuis zich versmallen.

Een verspreiding van de infectie via de bloedsomloop naar andere delen van het lichaam is zeldzaam.
Bij 10% van de mensen met een gonorroe zullen de verschijnselen zich niet voordoen.
Na verloop van tijd zullen de verschijnselen en klachten verdwijnen. Ook als je niet behandeld wordt. Dat zal ongeveer 6 maanden duren, maar soms is alles binnen een paar weken over. Zonder behandeling zullen enkele bacteriën echter in de plasbuis achter kunnen blijven, waardoor de verschijnselen zich regelmatig weer de kop op kunnen steken.

Is onderzoek nodig?

Bij een verdenking op gonorroe wordt een aantal onderzoeken geadviseerd. Ook als de verschijnselen weer verdwijnen. Vaak word je hiervoor doorgestuurd naar de plaatselijke GGD. Je kunt ook zelf contact opnemen met de GGD voor onderzoek, of een afspraak maken bij een SOA-poli.

Door wat urine en een beetje afscheiding te onderzoeken, zal geprobeerd worden om de bacterie die gonorroe veroorzaakt aan te tonen. Mogelijk wordt ook onderzoek gedaan om na te gaan of je niet méér seksueel overdraagbare aandoeningen (soa) hebt.