Gonorroe behandeling en medicatie

Ook wel genoemd: 
Druiper

Hoe wordt gonorroe behandeld?

In de meeste gevallen is een korte antibioticakuur voldoende, injecties of pillen. Welke antibiotica wordt voorgeschreven is vaak afhankelijk van of je nog meer infecties hebt. 1 op de 5 mannen met gonorroe is bijvoorbeeld óók besmet met een de Chlamidya-bacterie. Ook deze is vaak makkelijk te bestrijden met antibiotica. Na 1-2 weken kan nacontrole plaatsvinden of de gonorroe bestreden is. Is dit niet het geval dan zal wellicht een kuur met andere antibiotica moeten volgen.

Moeten seksuele partners behandeld worden?

Ja. Ook zij moeten getest worden, zelfs als ze geen verschijnselen hebben. Vaak krijgen zij ook een antibioticakuur, omdat:

  • De bacteriën die gonorroe veroorzaken vaak via seks worden doorgegeven. De onderzoeken zijn niet waterdicht. De antibiotica is dus ‘voor de zekerheid’.
  • Sommige vrouwen met gonorroe hebben geen verschijnselen en klachten. Wordt er niet behandeld, dan kunnen er later ernstige klachten ontstaan, zoals een hevige baarmoederontsteking en (mogelijk) onvruchtbaarheid.
  • Als jij je partner hebt besmet, zelf behandeld wordt, maar hij of zij niet, dan kun je de besmetting ‘terug krijgen’.
  • Heb je een gonorroe zonder verschijnselen, dan kun je die al een hele tijd hebben. Daarom zullen al de personen waarmee je in de laatste 3 maanden seksueel contact had onderzocht moeten worden.

Het is absoluut nodig dat jij en je partner(s) geen seks hebben totdat de behandeling helemaal voorbij is.