Hartaanval

Ook wel genoemd: 
Myocardinfarct

Wat is een myocardinfarct (MI)?

Een myocardinfarct (MI) is een hartaanval. Het houdt in dat de hartspier plotseling geen bloed meer krijgt. Zonder een snelle ingreep kan het leiden tot beschadiging van een deel van het hart. Een hartaanval is één van de acute coronaire syndromen. Op het eind van dit artikel gaan we hier nog even verder op in.

Het hart en de coronairvaten (kransvaten)

Het hart bestaat voor het grootste deel uit speciale spierweefsel. Het hart pompt bloed door de arteriën (bloedvaten), waardoor het bloed overal in het lichaam komt.

Zoals elke spier, is ook de hartspier afhankelijk van een goede, ongestoorde bloedtoevoer. De coronairvaten (‘hartslagaders’) voeren het bloed naar de hartspier. De twee belangrijkste coronairvaten zijn aftakkingen van de aorta (de grote slagader die zuurstofrijk bloed van de hartkamers naar het lichaam voert). De grote coronairvaten vertakken zich weer in kleinere vaten die het bloed naar alle delen van de hartspier brengen.

Bij een hartaanval is meestal een coronairarterie of een van de smallere vertakkingen geblokkeerd. Het deel van de hartspier dat via dit bloedvat z’n bloed (en zuurstof) krijgt aangevoerd, wordt van die aanvoer afgesloten. Dat deel kan afsterven tenzij de blokkade heel snel wordt opgeheven. (Het woord ‘infarct’ betekent ‘dood weefsel als gevolg van een afgesloten bloedvat, waardoor er geen bloed meer doorstroomt’).

Is een van de grote coronairvaten afgesloten, dan zal een groot deel van de hartspier aangetast worden. Bij een kleinere coronairarterie is dat een kleiner deel. Bij mensen die een hartaanval overleven, zal het deel van de hartspier dat afsterft binnen een aantal weken vervangen worden door littekenweefsel.