Hernia

Wat is een hernia?

Een hernia is een abnormale uitpuiling van de darmen door een zwak deel van de buik, oftewel, een deel van de darmen duwt zich door de buikwand. Normaal gesproken heeft de voorkant van de buik een aantal lagen die bestaan uit huid daarna vet en daarna spieren en brede ligamenten (bindweefsel). Onder al deze lagen liggen de darmen. Als, om welke reden dan ook er een zwak punt is in de spieren of ligamenten, duwt een deel van de darmen zich daar doorheen. Je kan dan een zachte bobbel onder de huid voelen.

Waar ontstaan ze?

De meest gebruikelijke plek is in de lies omdat de lies vaak het zwakste punt is van het onderlichaam. Maar hernia’s kunnen ook op andere plekken gevonden worden bv. naast de navel of onder een oud litteken van een operatie.

Wat zijn de symptomen?

Soms vallen ze op na een inspanning, bijvoorbeeld het optillen van een zwaar object. Soms komen ze zonder reden en kan er een kleine bobbel gevoeld worden, meestal in het liesgebied. In het begin kan de bobbel vaak teruggeduwd worden, maar kan na een inspanning weer terug komen. Hoesten is een moment waarbij de darm zich naar buiten duwt. Hernia’s zijn meestal niet pijnlijk, maar je voelt de hernia wel, bv door trekken van de huid, of toch pijn als de hernia op de omgeving drukt. Met de tijd kunnen ze groter worden omdat het gat in de spier of het bindweefsel groter wordt. Soms breidt de hernia bij mannen uit tot in het scrotum.

Zijn ze ernstig?

Meestal niet. Maar behandeling om ze te herstellen wordt meestal geadviseerd om 2 redenen:

  • Ze kunnen geleidelijk groter worden en ongemakkelijker.
  • Er is een kleine kans dat de darm in de hernia beklemd raakt. Beklemming treedt op wanneer te veel darm door het gat in de spier of bindweefsel duwt om door de randen van de opening klem geknepen te worden. Dit snijdt de bloedtoevoer af naar het deel van de darmen in de hernia. Beklemde hernia’s zijn ongebruikelijk, maar gebeurt het dan moet een spoedoperatie plaatsvinden. Vanzelfsprekend heeft het de voorkeur om een hernia tijdens een ‘gewone’ operatiezitting te verhelpen en niet in een spoedzitting.

Verhelpen van hernia’s

Hernia’s kunnen verholpen worden met een (kleine) operatie. Het is een van de meest gebruikelijke operaties die door chirurgen wordt gedaan. De meeste mensen blijven slechts voor een korte periode in het ziekenhuis (soms wordt een hernia zelfs in dagbehandeling verwijderd).

Door de introductie van nieuwe operatietechnieken hoeven mensen minder lang opgenomen te zijn, is de periode van herstel korter en kun je – zelf met zwaar werk – vaak al met een week of 2 weer in je werk aan de slag. De operatie is meestal succesvol. Bij een klein aantal mensen ontstaat na operatie opnieuw een hernia, dan wordt een volgende operatie wel geadviseerd.