Vocht opeenhoping in het scrotum

Ook wel genoemd: 
Hydrocèle

Het scrotum en de teelballen in normale toestand

Het scrotum heeft normaal een los, zacht en vlezig aspect, en bevat de twee teelballen (testes of testikels). Gewoonlijk kan men de teelballen heel gemakkelijk in het scrotum voelen. Een kanaaltje (vas deferens) voert het sperma van beide testikels naar de penis. Het is normaal dat de ene teelbal wat lager hangt dan de andere.

Wat is een hydrocèle?

Een hydrocèle is een opeenhoping van vocht in het scrotum naast een teelbal. Dit gebeurt meestal maar aan één kant, maar soms kan een hydrocèle zich rond beide teelballen vormen.

De normale testikel is omgeven door een beschermend weefsel. Dit kan men normaal niet voelen. Er wordt een kleine hoeveelheid 'smeer'-vocht aangemaakt.  Zodat de teelballen vrij kunnen bewegen. Het overtollige vocht wordt gewoonlijk afgevoerd naar de aderen in het scrotum. Als het evenwicht tussen de hoeveelheid vocht die aangemaakt wordt en de hoeveelheid die afgevoerd wordt verstoord is dan kan het vocht zich als een hydrocèle ophopen.

Wat veroorzaakt een hydrocèle?

De meeste gevallen van hydrocèle komen bij volwassenen voor en vaak bij oudere mannen.De oorzaak is in de meeste gevallen niet bekend.

Een klein aantal gevallen van hydrocèle wordt veroorzaakt door een probleem met één van de teelballen. Bijvoorbeeld infectie, ontsteking, verwonding, of tumor van een testikel kan de reden zijn, dat zich vocht ophoopt waardoor een hydrocèle zich vormt. 

Sommige babies worden met een hydrocèle geboren. Dit gebeurt vaak in gevallen van hernia (liesbreukje) en beide aandoeningen worden dan meestal vlak na de geboorte via een operatie verholpen.

Heb ik onderzoek nodig?

Meestal niet.  De arts zal willen weten of de teelballen gezond zijn. Als de hydrocèle groot is, en de arts de testikels niet kan voelen, dan kan het vocht afgezogen worden met een naald en een injectiespuit (dit gebeurt onder lokale verdoving door een prikje in de onderhuid om de ingreep pijnloos te maken). Als het vocht eenmaal verwijderd is, kunnen de teelballen beter onderzocht worden. In sommige gevallen kan een scan van de teelballen geadviseerd worden. Daarmee kan men de teelballen controleren en zich ervan verzekeren dat er geen onderliggende oorzaak is voor de hydrocèle.