Ziekte van Werlhof

Ook wel genoemd: 
Idiopathische Trombocytopenische Purpura

Onze bloedplaatjes

Bloedplaatjes zijn kleine deeltjes in ons bloed die het bloed helpen te stollen als we ons snijden of verwonden. Ze worden in het beenmerg van onze botten aangemaakt. Ze komen vervolgens in de bloedbaan en stromen daar zeven dagen rond alvorens door de milt te worden verwijderd. De milt is een orgaan dat zich bovenin de buik links onder de ribben bevindt.

Een normaal aantal bloedplaatjes in een bloedonderzoek ligt tussen 150 en 400 x 109 per liter. Als je teveel bloedlichaampjes hebt, dan stolt je bloed te gemakkelijk. Als je er niet voldoende van hebt, dan zal je gemakkelijker kneuzen en gaan bloeden.

Wat is ITP?

Idiopathische trombocytopenische purpura (ITP) is een auto-immuunziekte die de bloedplaatjes aantast. Bij auto-immuunziekten produceert het lichaam een antistof die zichzelf hecht, en schade toebrengt, aan lichaamseigen weefsel. Bij ITP worden antistoffen tegen de bloedplaatjes aangemaakt. Zodra de antistoffen zich hebben gehecht aan de bloedplaatjes, werken de bloedplaatjes minder goed. Ook worden ze eerder door de milt verwijderd omdat ze abnormaal zijn.

  • Idiopatisch wil zeggen dat er geen direct aantoonbare onderliggende oorzaak is.
  • Trombocytopenisch wil zeggen dat er niet voldoende bloedplaatjes zijn (trombocyt is een andere benaming voor bloedplaatje).
  • Purpura is een paarsrode uitslag op het lichaam.

Hoewel niet bekend is wat de oorzaak van ITP is, weten we dat het iets te maken heeft met het immuunsysteem. Daarom staat de aandoening meer en meer bekend als immuun-trombocytopenische purpura – nog steeds afgekort als ITP. ITP is anders bij kinderen dan bij volwassenen, en we moeten ze daarom apart bespreken.