Knobbel aan grote teen

Ook wel genoemd: 
Bunion

Wat is een bunion?

Bij een bunion is de grote teen naar de tweede teen toe gebogen. Dit veroorzaakt een uitsteeksel aan het begin van de grote teen, daar waar het bot van de basis van de grote teen dicht onder de huid ligt. Bovendien zijn de huid en de weefsels naast en rond het getroffen gewricht vaak verdikt. De verdikte huid een weefsels zijn ontstoken, opgezwollen en pijnlijk, wat de zwelling veroorzaakt. Soms vormt zich een met vloeistof gevulde zak over het gewricht (een soort blaar).

Wat is de oorzaak van bunions?

De onderliggende oorzaak is een vervorming aan het gewricht aan de basis van de grote teen. Dit is de zogenaamde hallux valgus. Het gewricht ontwikkelt een prominente zijwaartse hoek, waardoor de grote teen naar binnen worden geduwd.

Bunion

De huid over het uitstekende gewricht gaat vervolgens meestal tegen de binnenkant van schoenen wrijven, waardoor de huid en weefsels rondom het getroffen gewricht verdikt en ontstoken kunnen raken.

In de meeste gevallen is de oorzaak van de hallux valgus niet bekend. Het kan zijn dat dit gewricht genetisch ‘zwak’ is. In sommige gevallen is er spraken van een gewrichtsprobleem zoals osteoartritis of reumatoïde artritis. Sommige mensen hebben van nature een brede voorvoet (‘spreidvoet’) waardoor ze een grotere kans hebben deze aandoening te ontwikkelen.

Wat de onderliggende oorzaak ook is, het dragen van strakke of slecht zittende schoenen zal de problemen van de aandoening meestal erger maken. Dit soort schoeisel plaatst extra druk op het gewricht van de grote teen en veroorzaakt wrijving van de erboven liggende huid.