Knobbel aan grote teen behandeling en medicatie

Ook wel genoemd: 
Bunion

Wat is de behandeling van bunions?

Vaak is deugdelijk schoeisel voldoende
Hoewel deugdelijk schoeisel de vervorming niet geneest, kan het wel symptomen zoals pijn en ongemak verhelpen. Vraag een deskundige om advies, bv. een arts of podoloog. Dat advies kan o.a. zijn:

  • Draag schoenen, gympjes en slippers die goed passen en ruim zijn.
  • Draag geen hoge hakken, puntschoenen of strakke schoenen.
  • De bunion afplakken om schuren tegen de schoen te voorkómen kan helpen.

Medicijnen
Pijnstillers zoals Paracetamol of Ibuprofen kunnen de pijn verlichten. Als de hallux valgus ontstaat als onderdeel van artritis, dan kunnen andere medicijnen worden aangeraden. Als de huid en weefsels op de botvervorming ontstoken raken, dan kan een antibioticakuur nodig zijn.

Operatief ingrijpen
Een operatie kan worden aangeraden als verandering van schoeisel niet het gewenste effect heeft. Het doel van de operatie is om het gewricht zoveel mogelijk recht te buigen. Er zijn veel verschillende soorten operatie die worden gebruikt om bunions te behandelen, van operaties waarbij delen van het gewricht worden ‘bijgeschaafd’ tot een totale vervanging van de getroffen teen door een kunstteen (vergelijkbaar met een knie- of heupvervanging). Het type operatie hangt af van de ernst van de bunion, de vorm van de voet en andere factoren zoals de vraag of er sprake is van artritis (gewrichtontsteking) in het gewricht.

In de meeste gevallen helpt een operatie de symptomen te verlichten, hoewel niet in alle gevallen. Je specialist kan je de voor- en nadelen van een operatie uitleggen, en de kans van slagen van de gekozen operatie.