Kramp in de benen

Wat is kramp in de benen?

Dit is een pijn die vanuit de beenspieren komt wanneer de spieren zich te hard samentrekken. Het treedt meestal op in de kuitspier, onder en achter de knie. De kleine spieren in de voet worden soms ook getroffen.

De pijn duurt meestal een paar minuten. In sommige gevallen duurt het slechts een paar seconden maar het kan tot 10 minuten aanhouden. De heftigheid van de pijn varieert. De spier kan tot 24 uur na het optreden van de kramp gevoelig blijven. Beenkramp komt meestal voor terwijl je uitrust – gewoonlijk ’s nachts in bed. Je kan er wakker van worden. Als dat vaak voorkomt kan het heel vervelend worden,

Wie krijgt kramp in de benen?

Veel mensen hebben soms kramp in hun benen. Toch komen ze bij bepaalde mensen vaker voor. Zo komen ze meer voor bij oudere mensen. Ongeveer 1 op de 3 mensen van boven de 60, en ongeveer 1 op de 2 ouder dan 80, hebben er regelmatig last van. Ongeveer 40% van de mensen die beenkrampen krijgen, hebben er tenminste drie keer per week last van. Sommige mensen hebben elke dag kramp in hun benen.