Krentenbaard

Ook wel genoemd: 
Impetigo

Wat is impetigo en hoe ziet het er uit?

Impetigo is een huidinfectie. Het wordt meestal veroorzaakt door een bacterie genaamd Staphylococcus aureus. Soms is een andere bacterie genaamd Staphylococcus pyogenes de boosdoener.

  • Bij primaire impetigo raakt gezonde huid besmet.
  • Bij secondaire impetigo besmet de infectie huid die al is aangetast door een andere huidaandoening. Bijvoorbeeld exzeem, psoriasis of een snee in de huid.

De uitslag verschijnt meestal 4-10 dagen nadat je bent besmet met de bacterie. Eerst verschijnen er kleine blaasjes. Het kan zijn dat je die niet ziet, omdat ze meestal barsten en rauwe plekken achterlaten. Soms ontwikkelen zich maar een paar van die plekken. Ze zien er vaak uit als vochtige, goudkleurige korstjes op de huid. Onder de plekken kan de huid rood (ontstoken) worden. Soms is de aangetaste huid alleen maar rood en ontstoken – met name als de korstjes worden afgekrabd.

 

De aandoening treft meestal het gezicht, maar het kan ook op andere plekken voorkomen. De plekken variëren in grootte, maar zijn de regel vrij klein – in het begin ongeveer een centimeter. Rond een bestaande plek kunnen zich kleinere ‘satellietplekken’ vormen en naar buiten toe verspreiden.

Wie krijgt impetigo?

Impetigo komt het meest voor bij kinderen, maar het kan bij iedereen op elke leeftijd voorkomen. Het komt meer voor bij heet en vochtig weer. Het is besmettelijk, en het komt voor dat hele families getroffen worden of andere gemeenschappen, zoals soldaten die bij elkaar in barakken wonen.

De kans dat je impetigo krijgt is groter als je aan contactsporten doet, diabetes hebt of een slecht werkend immuunsysteem, bijvoorbeeld in het geval van corticosteroïdengebruik of chemotherapie.

Er bestaat een grote kans dat de aandoening zonder behandeling vanzelf verdwijnt. Toch is het aan te raden je te laten behandelen aangezien de aandoening besmettelijk is en soms tot ernstige infecties kan leiden.

Een kuur van 7-10 dagen met een antibioticacrème doet impetigo in de meeste gevallen na 2-3 weken verdwijnen als er slechts een paar kleine plekken zijn. De korstjes moeten eerst worden verwijderd met warm zeepwater voordat de crème wordt aangebracht. Op deze manier kunnen de antibiotica in de huid doordringen. Soms worden antibiotica in andere vorm (tabletten of infuus) voorgeschreven. Bijvoorbeeld als een groter deel van de huid is aangetast, of als je een verzwakt immuunsysteem hebt, of als je bijvoorbeeld koorts hebt of opgezwollen lymfeklieren.

Omdat impetigo besmettelijk is (wat inhoudt dat het door aanraken kan worden overgedragen):

  • Probeer geen plekken met impetigo aan te raken en laat andere kinderen het ook niet aanraken.
  • Was je handen nadat je een plek met impetigo hebt aangeraakt en nadat je de antibiotica-crème hebt aangebracht.
  • Deel geen handdoeken, washandjes, badwater etcetera met anderen, tot de infectie is verdwenen.
  • Kinderen moeten worden thuisgehouden van school of crèche totdat ze geen blaasjes en korstjes meer hebben, of tot 48 uur nadat de behandeling met antibioticacrème is begonnen.

Zaken om op te letten

Soms wordt cellulitis, een andere infectie, aangezien voor impetigo. Cellulitis is een ‘diepere’ huidinfectie. Bij cellulitis is het gedeelte van de huid dat is aangetast groter, de huid is rood, opgezwollen en gevoelig, en meestal zijn er geen blaasjes of korstjes. Cellulitis moet meestal meteen worden behandeld. Doet cellulitis zich in de buurt van je ogen voor, raadpleeg dan meteen je arts.

Soms wordt een plek met impetigo aangezien voor een verkoudheidsinfectie, die veroorzaakt wordt door een virusinfectie en die van tijd tot tijd op dezelfde plekken kan opkomen.