Legionella

Ook wel genoemd: 
Veteranenziekte

Wat zijn Legionella en Pontiac koorts?

Legionella (veteranenziekte) is een zeldzame ontsteking die wordt veroorzaakt door de Legionellabacterie. Er zijn twee soorten ziekten die na een besmetting met deze bacterie kunnen ontstaan:

  • Veteranenziekte. Deze veroorzaakt longontsteking. Het is meestal een ernstige ziekte en in sommige gevallen dodelijk.
  • Pontiac koorts. Bij deze aandoening veroorzaakt de bacterie een griepachtige ziekte. Het is meestal niet ernstig.

Wat achtergrondinformatie over de Legionellabacterie

In 1976 brak er longontsteking uit onder Amerikaanse veteranen die een conferentie bijwoonden. 221 mensen kregen longontsteking en 34 overleden. Een bacterie die nog niet eerder was ontdekt werd aangewezen als de oorzaak en kreeg de naam Legionella pneumofila (‘pneumofila’ betekent ‘houdend van de long’).

Sinds die tijd zijn er veel verschillende soorten bacteriën in de Legionellafamile geïdentificeerd. Legionellabacteriën leven in zoet water en komen overal ter wereld voor. De meeste gevallen van de ziekte worden veroorzaakt door Legionella pneumofila, het type dat als eerste werd geïdentificeerd.

Hoe krijg je de veteranenziekte en Pontiackoorts?

Van tijd tot tijd is er een uitbraak die veel mensen treft.
De bron van de bacterie bij een uitbraak is meestal een door mensen gemaakt waterdistributiesysteem waar zich grote aantallen van de bacterie in hebben gevormd, bijvoorbeeld warme opslagtanks waar het water stagneert zijn een ideale omgeving voor de bacterie. Dit betekent dat je de veteranenziekte kan krijgen van:

  • Water uit de waterleiding, met name heet water, in grote gebouwen waar de lange leidingen een bron van bacteriën kunnen vormen.
  • Circulerende waterdruppeltjes in airco- en koelsystemen, koeltorens en verdampers.
  • Bubbelbaden, andere warmwaterbaden en douchekoppen.
  • Sierfonteinen.
  • Verdampers en vochtverspreiders (waaronder bepaalde typen ademapparatuur) als ze met besmet water zijn bijgevuld.
  • Plantencompost.
  • Plasticfabrieken.

Je raakt besmet door kleine waterdruppeltjes in te ademen die met vele legionellabacteriën zijn besmet. Dat houdt in dat een uitbraak grote groepen mensen in hetzelfde ziekenhuis, hotel, gebouw, kantoor, etc. rond dezelfde tijd kan besmetten.

Sporadische (individuele) gevallen
Individuele gevallen komen van tijd tot tijd ook voor. Als er maar één persoon besmet raakt, wordt de bron in de meeste gevallen niet gevonden. Ongeveer 2 op de 100 gevallen van longontsteking bij voordien gezonde mensen worden geacht te zijn veroorzaakt door de legionellabacterie.

Je hebt een grotere kans om de veteranenziekte (en longontsteking die wordt veroorzaakt door andere bacteriën) te krijgen als je al een zwakke gezondheid hebt, als je een ziekte in de longen hebt, als je rookt, als je een lage weerstand tegen infecties hebt – vanwege aandoeningen zoals alcoholverslaving, AIDS, afweer onderdrukkende (immunosuppressieve) medicijnen, langdurige corticosteroïdenbehandeling, diabetes of andere ernstige aandoeningen.

NB: de bacterie kan niet van mens op mens worden overgedragen dus een ander kan je niet besmetten. Je kan ook niet besmet raken als je besmet water drinkt. Om de ziekte te krijgen moet je kleine waterdruppeltjes met de bacterie inademen.