Lipoom

Ook wel genoemd: 
Goedaardige vetknobbel

Wat is een lipoom?

Een lipoom is een zachte vetknobbel. Het is een (niet-kwaadaardige) verzameling van vetcellen die samenklonteren. Een lipoom kan zich overal in het lichaam waar vetcellen aanwezig zijn vormen.

Lipomen onder de huid komen het meest voor
Lipomen vormen zich vaak in het vetweefsel onder de huid. Ze vallen daar ook het meeste op, omdat ze er uitzien en aanvoelen als zachte knobbeltjes onder de huid. In grootte kunnen ze variëren van de grootte van een erwt tot enkele centimeters in diameter. Ze komen het meest voor op de schouders, de borst en de rug, maar kunnen ook elders op het lichaam onder de huid voorkomen.

Andere delen van het lichaam
Lipomen kunnen zich ook binnenin het lichaam vormen. In de meeste gevallen zijn we ons daar echter niet van bewust, omdat we ze niet kunnen zien en ze in de regel geen problemen veroorzaken.

Wie krijgt lipomen en hoe vaak komen ze voor?

Iedereen kan een lipoom krijgen en op elke leeftijd. Lipomen komen veel voor – ongeveer 1 op de 100 mensen krijgt tijdens het leven één of meer lipomen. Sommige mensen hebben een erfelijke aanleg en kunnen een aantal lipomen hebben in verschillende delen van het lichaam, in sommige gevallen tot 20 of meer. In de meeste gevallen gaat het echter maar om één of twee.

Wat zijn de symptomen van lipomen en zijn ze gevaarlijk?

Op zichzelf zijn lipomen niet ernstig en veroorzaken ze in de meeste gevallen geen symptomen of problemen. Ze groeien heel langzaam. Sommige lipomen onder huid zien er erg lelijk uit als ze een paar centimeter groot worden. In een heel enkel geval kan een lipoom tegen een andere structuur aanduwen en voor problemen zorgen, bijvoorbeeld tegen een zenuw, wat pijn veroorzaakt. Ook kan een lipoom in een heel zeldzaam geval tegen de darmwand aandrukken, waardoor de darm wordt geblokkeerd.

Soms kan een scan of ander onderzoek dat om een andere reden wordt uitgevoerd een lipoom binnenin het lichaam aan het licht brengen.

Ontwikkelen lipomen zich ooit tot kanker?

Het antwoord op deze vraag is nee. Eén medische bron stelt dat ‘Lipomen kunnen zich in uiterst zeldzame gevallen ontwikkelen tot kanker, maar zo’n ontwikkeling is nooit met overtuiging vastgesteld’. Dus als het al voorkomt, dan is het uiterst zeldzaam.

Moet ik voor een lipoom worden behandeld?

Meestal niet. Als je geen last hebt van het lipoom, dan kan je deze het beste gewoon met rust laten. Sommige mensen vinden hun lipoom echter zo lelijk dat ze het operatief willen laten verwijderen (cosmetische reden). In sommige gevallen, bijvoorbeeld wanneer een lipoom tegen een orgaan aandrukt, is operatieve verwijdering noodzakelijk. Soms wordt een lipoom binnenin het lichaam verwijderd en onder een microscoop bekeken om er zeker van te zijn dat het niet om iets kwaadaardigs gaat.

Een lipoom onder de huid kan in de regel via een eenvoudige ingreep worden verwijderd. De huid boven het lipoom wordt daarbij plaatselijk verdoofd en er wordt een snee in de huid aangebracht, waarna het lipoom wordt verwijderd en de wond gehecht. Wat overblijft is een klein litteken.