Longontsteking

Ook wel genoemd: 
Pneumonie

Wat is pneumonie (longontsteking)?

Longontsteking is een ontsteking van het longweefsel. Het wordt meestal veroorzaakt door een infectie. Meestal is het erger dan bronchitis. (Bronchitis is een ontsteking of infectie van de grote luchtwegen – de bronchiën). In een aantal gevallen komen longontsteking en bronchitis tegelijkertijd voor.

Zijn er verschillende vormen van longontsteking?

Longontsteking wordt meestal veroorzaakt door in infectie met een virus of bacterie. Andere organismen, zoals schimmels of protozoa, kunnen ook longontsteking veroorzaken.

In een enkel geval kan niet-infectieuze longontsteking worden veroorzaakt door het inademen van giftige of chemische stoffen.

Hoe wordt longontsteking veroorzaakt?

Je kan een bacterie, virus of ander organisme inademen. Als je gezondheid goed is dan zullen kleine hoeveelheden ziektekiemen door je immuunsysteem worden gedood. In sommige gevallen echter vermenigvuldigen de organismen zich en veroorzaken ze longinfecties. De kans daarop is groter als je gezondheid al niet goed is, bijvoorbeeld als je zwak of ouder bent, als een ziekte van de luchtwegen hebt, als je immuunsysteem niet naar behoren werkt of als gevolg van alcoholverslaving, AIDS of een andere ernstige aandoening. Gezonde mensen kunnen echter ook longontsteking krijgen.

Hoe ernstig is longontsteking?

  • Als je gezondheid goed is. Met behandeling heb je een goede kans op volledig herstel. Sommige organismen zijn echter gevaarlijker dan andere, Sommige mensen worden erg ziek en moeten in het ziekenhuis worden opgenomen. In sommige gevallen sterven mensen die voorheen gezond waren aan longontsteking, dit is zeldzaam.
  • Als je gezondheid al slecht is. De kans is dan groter dat je erg ziek wordt van longontsteking. Longontsteking is een veel voorkomende doodsoorzaak bij mensen met een slechte gezondheid, bijvoorbeeld mensen in een laat of terminaal(eind-) stadium van kanker.

Wat zijn de symptomen van longontsteking?

Veel voorkomende symptomen zijn hoesten, koorts, zweten, rillingen, slechte eetlust en een algeheel gevoel van verzwakking. Hoofdpijn en andere soorten pijn zijn ook gewoon. De meeste mensen hoesten meer slijm op dat geel-groen van kleur kan zijn en soms bloed kan bevatten.

Je kan kortademig worden, snel (en oppervlakkig) ademen en druk op de borst voelen. Als de ontsteking zich uitbreidt tot de pleura (longvliezen), dan kan je stekende pijn aan de zijkant van de borstkas krijgen. Een arts kan via de stethoscoop een krakend geluid in je borstkas horen bij de ademhaling.

Wat is de behandeling van longontsteking?

Behandeling thuis
Als je algehele gezondheid goed is en de longontsteking niet ernstig, kan je thuis worden behandeld.

  • Als longontsteking wordt vermoed dan worden antibiotica voorgeschreven. Bacteriën zijn de meest voorkomend oorzaak en antibiotica doden bacteriën. Deze behandeling werkt in de regel goed en de kans is groot dat je volledig herstelt. De symptomen worden met een paar dagen minder als de behandeling aanslaat. Je kan je ongeveer een week lang moe voelen nadat de longontsteking is verdwenen.
  • Je moet veel drinken om uitdroging te voorkomen. 
  • Neem regelmatig Paracetamol of Ibuprofen om koorts en pijn te verlagen. 
  • Laat het een arts weten als de symptomen binnen een dag of twee niet minder worden.

Behandeling in het ziekenhuis

  • Er kan een röntgenfoto van de borstkas (thoraxfoto) worden gemaakt om de diagnose te bevestigen en de omvang van de infectie vast te stellen.
  • Bloed- en sputumonderzoek kan worden verricht om vast te stellen welke bacterie de longontsteking veroorzaakt om de juiste antibiotica te selecteren. Soms is de boosdoener immuun voor bepaalde soorten antibiotica en moet op een andere soort worden overgestapt.  
  • Soms zijn zuurstof en andere ondersteunende behandelingen nodig als de longontsteking ernstig is. In sommige gevallen is dan behandeling op de intensive care noKan longontsteking worden voorkomen?

Vaccinatie tegen de pneumokokken bacterie (een veel voorkomende oorzaak van bacteriële longontsteking) en een jaarlijkse griepprik worden aangeraden als je een verhoogd risico op longontsteking hebt. Aparte folders over deze vaccinaties bieden meer informatie.

Ook is het belangrijk niet te roken. Sigarettenrook beschadigt het slijmvlies van de luchtwegen en maakt de longen vatbaarder voor infecties.

En als de longontsteking terugkomt (recidiveert)?

Als je algehele gezondheid goed is en je toch voor een tweede of volgende keer longontsteking krijgt, dan kan dat een eerste indicatie zijn van problemen met je longen of je immuunsysteem. Als je zonder aantoonbare reden opnieuw longontsteking krijgt dan kan het verstandig zijn om je immuunsysteem te laten onderzoeken.