Maaghernia

Ook wel genoemd: 
Hernia diafragmatica

Het bovenste gedeelte van het spijsverteringskanaal

Het maag-darmsysteem (of tractus gastro-intestinalis) is de buis die begint bij de mond en eindigt bij de anus. Het bovenste deel van dit systeem omvat slokdarm, maag, en twaalvingerige darm (duodenum). Eten gaat via de slokdarm naar de maag. De maag maakt maagzuur wat helpt om voedsel te verteren. Nadat het voedsel gemengd is met maagzuur in de maag, gaat het verder naar de twaalfvingerige darm om verteerd te worden.

Maagzuur en voedsel

De wanden van de maag bevatten spierweefsel. Bij de overgang van de slokdarm in de maag is een dik spiergebied wat sfincter genoemd worden. De sfincter werkt als een klep voor de maag. Wanneer eten door de slokdarm in de maag komt, ontspant de sfincter. Daarna sluit de sfincter zich om terugloop van maaginhoud naar de slokdarm te voorkómen.

Het middenrif is een grote platte spier die de longen scheidt van de buik. Het middenrif helpt ons bij de ademhaling.

De slokdarm mondt door een opening (hiatus) in het middenrif uit in de maag. Normaal gesproken ligt de gehele maag onder het middenrif. De spieren in het middenrif rond het onderste deel van de slokdarm helpen de sfincter gesloten te houden om reflex van zuur en voedsel te voorkomen.

Wat is een hernia en wat is een maaghernia?

Een hernia is wanneer een deel van een orgaan uitsteekt (duwt) door een spierwand die het orgaan normaal gesproken op zijn plaats houdt. Er zijn verschillende soorten hernia. Een maaghernia is wanneer een deel van de maag door het middenrif naar boven ‘puilt’.

Soorten van maaghernia

Een glijdende maaghernia (‘sliding hernia’) is de meest gebruikelijke soort. In deze situatie zitten de sfincter aan de onderkant van de slokdarm als ook de bovenkant van de maag in de doorgang (hiatus) in het middenrif. De hernia kan omhoog en naar beneden, in en uit de borst glijden. Hij is vaak vrij klein.

Een rollende maaghernia diafragmatica is minder gebruikelijk. In deze situatie steekt het bovenste deel van de maag boven de doorgang (hiatus) in het middenrif uit en komt zo naast de slokdarm te liggen.

Wat veroorzaakt een maaghernia en hoe vaak komt het voor?

Het precieze aantal mensen met een maaghernia is onbekend omdat veel mensen er geen klachten van hebben. Aangenomen wordt dat 40% of meer mensen boven de leeftijd van 60 jaar een maaghernia hebben. Vaak is de maaghernia klein.

De oorzaak van een maaghernia is onduidelijk. Omdat de aandoening vaak op wat hogere leeftijd ontstaat wordt wel gedacht dat het middenrif verzwakt met de leeftijd en dat zo de opening in het middenrif wijder wordt waardoor de hernia kan ontstaan. Factoren die de druk in de buik verhogen zoals regelmatig hoesten, gewichtheffen of zwaarlijvigheid kunnen het risico op een maaghernia verhogen.