Metatarsalgie

Ook wel genoemd: 
Pijn in de bal van de voet

Wat is metatarsalgie?

Metatarsalgie is een algemene benaming voor pijn in het voorste deel van je voet onder de koppen van je middenvoetsbeentjes. Dit is het gebied aan de zool van je voet, net voor de tenen. Dit gebied wordt ook wel de bal van je voet genoemd. Metatarsalgie kan worden veroorzaakt door een aantal verschillende aandoeningen aan de voet. Het is vaker een gevolg van een andere aandoening, zoals jicht, artritis of diabetes, dan van een specifieke aandoening zelf.

Iets over de anatomie van je voet

Je voeten moeten het gewicht van je hele lichaam dragen. Ze stellen je in staat om te lopen, springen, neer te komen en te rennen. Er zijn veel botten in je voet. Ze kunnen kortweg worden verdeeld in de tarsale botten, middenvoetsbeetjes en de teenkootjes. De tarsale botten zijn de grotere botten die de achterkant van je voet vormen, met het hielbeen als grootste. Er zijn vijf middenvoetsbeentjes en ze hebben de namen van de eerste tot en met vijfde. Het eerste middenvoetsbeentje is de grootste en is het bot dat aansluit aan je grote teen.  Elke teen heeft drie kootjes met uitzondering van de grote teen, die heeft er slechts twee.  Dit betekent dat er drie gewrichten in de tenen zitten (en twee gewrichten in de grote teen).

Er zijn ook tal van spieren en pezen in je voet. De botten, gewrichtsbanden en pezen in je voet vormen voetbogen. Deze bogen worden de lengte (longitudinale) en dwarse (transversale) bogen genoemd. Het zijn je voetbogen die ervoor zorgen dat je voeten het gewicht van je lichaam kunnen dragen.  Zenuwen verschaffen ook gevoel op de huid van je voet.