Metatarsalgie oorzaken

Ook wel genoemd: 
Pijn in de bal van de voet

Wat zijn de oorzaken van metatarsalgie?

Metatarsalgie kan ontstaan door veel verschillende oorzaken:

Schoenen met hoge hakken

Het dragen van schoenen met hoge hakken zorgt voor extra druk op de kopjes onder je middenvoetsbeentjes. 

Overgewicht

Overgewicht zorgt automatisch voor meer druk op je voeten en ook op de kopjes onder je voeten.

Overbelasting

Bijvoorbeeld bij lopers en sporters wat kan leiden tot een lichte ontsteking in de kopjes en nabijgelegen gewrichten.

Neuroom van Morton

Dit wordt soms Mortons neuralgie genoemd. Het is een aandoening die van invloed is op één van de zenuwen die lopen tussen de botten in je voet. De exacte oorzaak is niet duidelijk. Symptomen zijn pijn, branderig gevoel, gevoelloosheid en tintelingen tussen twee tenen van de voet.

Holvoet

Dit staat ook bekend als pes cavus. Bij holvoet heeft je voet een zeer hoge boog die niet plat is wanneer je gewicht plaatst op je voet. Het is een gevolg van een disbalans in de spieren van de voet. Het kan in de familie zitten. Soms komt een holvoet uit het niets, maar de meeste mensen met holvoet hebben ook neurologische problemen als hersenverlammingen, spina bifida, spierdystrofie of polio. Holvoet kan betekenen dat er extra druk wordt gelegd op de bal van de voet wat kan leiden tot metatarsalgie. 

Klauwteen

Met een klauwteen heb je een afwijkende stand van alle drie de gewrichten in de teen. Het gewricht met het metatarsale bot is naar boven gebogen, het middengewricht in de teen is naar beneden gebogen en het eindgewricht van de teen kan ook naar beneden gebogen zijn. De teen lijkt op een klauw. Klauwtenen kunnen ook voorkomen als je een holvoet hebt.

Hamerteen

Bij een hamerteen is je teen permanent gebogen op haar middengewricht zodat de stand lijkt op een hamer. Er zijn een aantal factoren die kunnen leiden tot deze teenmisvormingen. Deze kunnen omvatten: slecht passende schoenen, schade aan de tenen, knobbel aan de grote teen (bunion) en reumatoïde artritis. Hamertenen kunnen ook voorkomen als je een holvoet hebt. Ze kunnen ook in de familie voorkomen.

Knobbel aan grote teen 

Een knobbel aan de grote teen of bunion is een misvorming van de gewrichtsbasis van de grote teen. Je grote teen staat gehoekt op je tweede teen. Dit veroorzaakt een bult aan de zijkant aan de basis van de grote teen. Er is vaak verdikking van de huid en van het weefsel naast het getroffen gewricht. De verdikte huid en weefsels kunnen ontstoken, gezwollen en pijnlijk worden. Vanwege de eeltknobbel onder de grote teen wordt er extra druk gelegd op de bal van de voet en dit kan leiden tot metatarsalgie.

Stressfractuur van een middenvoetsbeentje

Een stressfractuur is een soort onvolledige breuk in een bot (eerder een soort botscheurtje). Stressfracturen komen vaak voor als gevolg van overbelasting en staan bekend als 'overbelastingsletsel'. Een stressfractuur van een middenvoetsbeentje is een stressfractuur in één van de metatarsale botten in de voet.  Zie de afzonderlijke folder genaamd 'Metatarsale fracturen' voor meer details, inclusief metatarsale stressfracturen. 

Artritis of jicht

Dit kan leiden tot ontsteking van de gewrichten in de bal van de voet of van de grote teen en kan een oorzaak zijn van metatarsalgie. Raadpleeg de artikelen over jicht en artritis voor meer informatie. 

Diabetes

Dit kan leiden tot schade aan de zenuwen in je voeten en kan een oorzaak zijn van metatarsalgie. Raadpleeg de artikelen over diabetes voor meer informatie.

Vorige operaties

Ook vorige operaties aan je voet kan leiden tot metatarsalgie.