Zweetuitslag

Ook wel genoemd: 
Miliaria

Wat is miliaria?

Wie meer dan normaal zweet, kan last krijgen van de huidaandoening miliaria. Soms wordt het daarom ook wel zweetuitslag genoemd. De huiduitslag is meestal niet ernstig, maar kan wel vervelend jeuken.

Wat veroorzaakt miliaria?

Miliaria is het gevolg van een blokkade van de zweetklieren. Je hebt duizenden van die zweetklieren. Ze liggen vlak onder de huid. Ze maken zweet aan dat via zweetporiën op het huidoppervlak terechtkomt. Is zo’n zweetporie afgesloten, dan sijpelt het zweet in de omringende huid. Dat veroorzaakt kleine ontstekinkjes die zorgen voor de huiduitslag.

Waardoor worden zweetklieren geblokkeerd?
Miliaria komt bij sommige mensen eerder voor dan bij andere. Vermoedelijk speelt een bacterie, genaamd Staphylococcus epidermidis een rol. Die bacterie leeft onschuldig op de huid en miliaria is dan ook geen infectie. De bacterie maakt echter wel een kleverige stof aan. Die stof, samen met zweet en dode huidcellen, kan zorgen voor de blokkade en afsluiting van de zweetklier. Uit een onderzoek is gebleken, dat mensen met miliaria drie keer zoveel van deze bacteriën op hun huid hebben dan mensen zonder miliaria.

Ook elk andere factor die de zweetporiën blokkeert kan miliaria veroorzaken. Zou je je huid een dag of drie met plastic bedekken, dan zal ook miliaria zichtbaar worden.

Wie krijgt miliaria?

Het kan optreden bij iedereen, op elke leeftijd. Vooral baby’s en kleine kinderen hebben er last van, omdat hun zweetklieren eerder de neiging hebben om afgesloten te raken. Het komt veel voor bij pasgeboren baby’s, maar verdwijnt meestal al snel.

De huiduitslag komt ook veel voor bij mensen die naar een warm land reizen en daardoor meer zweten dan normaal. 3o% van de mensen krijgt daar (vaak tijdens een vakantie) last van. Het begint meestal een paar dagen nadat je bent aangekomen, maar het kan ook pas na een aantal weken - of zelfs maanden – optreden.
Miliaria kan ook in een koeler klimaat voorkomen. Met name als je veel zweet en de huid afgesloten is. Bijvoorbeeld: mensen die langere tijd op hun rug moeten liggen (door een ziekte, of als gevolg van een beroerte of zware operatie).