Zweetuitslag symptomen

Ook wel genoemd: 
Miliaria

Hoe ziet miliaria er uit en wat zijn de verschijnselen?

Er zijn 3 soorten miliaria:

Miliaria crystallina
Dit is de lichte (lichtste) vorm van miliaria. Ook wel miliaria sudamina genoemd. Hierbij zijn vooral de zweetklieren dicht aan de oppervlakte van de huid aangedaan. De uitslag ziet er uit als kleine heldere blaasjes, die in groepjes op de huid zitten. Het lijken net zweetpareltjes. De plekjes verdwijnen meestal na een paar uur of dagen. Dit is de minst jeukende variant. Soms jeukt het zelfs helemaal niet. De uitslag is vaak slechts een opmerkelijke verschijnsel op je huid.

Miliaria rubra
De meest voorkomende vorm, die meestal ‘zweetuitslag’ genoemd wordt. Veroorzaakt door een blokkade van de zweetklieren, die wat dieper in de opperhuid liggen. Groepjes van kleine rode puntjes worden zichtbaar op de huid. Elk puntje is een paar millimeter groot en lijkt op een blaasje. Op verschillende plaatsen van het lichaam verschijnen groepjes van deze puntjes; meestal op plaatsen waar kleding strak zit. Ze kunnen erg veel jeuk geven; vaak meer een intensieve prikkeling. Sommige delen van de huid kunnen rood worden.

De uitslag ontstaat vaak enkele dagen nadat je in een warm(er) klimaat terechtkomt. Soms duurt het echter een paar weken of maanden. Hij verdwijnt vaak weer binnen een paar dagen nadat je de warme omgeving hebt verlaten en stopt met zweten.

Op de aangetaste huid ‘zit’ veel minder zweet. Soms zelfs helemaal niets. Bijkomend verschijnsel is, dat je je moe voelt en niet tegen hitte kunt. Blijf je zweten en zit de huiduitslag over een groot deel van je lichaam, dan kan het gevaar van hoge koorts en uitputting ontstaan. Dat komt, omdat je je hoge lichaamstemperatuur niet goed omlaag kunt brengen, doordat je minder zweet.

Miliaria profunda
Dit komt niet vaak voor. Het wordt veroorzaakt als de afsluiting van de zweetklieren plaatsheeft in de lederhuid (middelste huidlaag). Niet alleen zijn de zweetkliertjes afgesloten, maar er vindt bij deze vorm ook lekkage van zweet in de huid plaats. Vooral mensen die leven in hete landen en die langere tijd miliaria rubra hebben gehad krijgen er last van. Bij deze vorm zijn de blaren die op de huid verschijnen groter. Ze zijn vaak vleeskleurig, omdat ze dieper uit de huid afkomstig zijn. De jeuk is meestal minder, maak het risico van koorts en uitputting door oververhitting is groot, omdat een groter deel van de huid is bedekt.