Mondschimmel preventie

Ook wel genoemd: 
Candida-infectie van de mond

Kan een mondschimmelinfectie voorkomen worden?

Het kan soms mogelijk zijn één of meer van de bovenstaande situaties te veranderen om verdere aanvallen van mondschimmelinfectie te voorkomen, bijvoorbeeld:

Als je suikerziekte hebt – een goede controle van het bloedsuikergehalte vermindert het risico op schimmel en andere infecties.

Als je corticosteroïden per inhalatie gebruikt – kan het gebruik van een vervangbare inhalator het risico op schimmel verminderen. Het is ook belangrijk de mond goed te spoelen na de inhalatie.

Als je een gebit draagt: Laat het gebit ‘s nachts uit, of minstens zes uur per dag. Men denkt dat het constant dragen van gebitten, dus ook ’s nachts, één van de meest voorkomende  redenen is voor een mondschimmelinfectie. Gebitten moeten dagelijks schoon gemaakt en gedesinfecteerd worden. Zeepwater gebruiken voor het schoonmaken van het gebit, vooral het aangepaste deel dat niet gepolijst is, en met een nagelborstel afborstelen. Daarna in een ontsmettende solutie (oplossing)  laten weken.  Laat je adviseren door je tandarts, of gebruik Steradenttabletten. Het gebit afspoelen na het gedesinfecteerd te hebben, en het dan aan de lucht laten drogen voor je het weer indoet.

De binnenkant van de mond schoonmaken(waar het gebit zit) met een zachte borstel.

Een tandarts raadplegen als het gebit niet goed past. 
Als je medicijnen inneemt waardoor de mond droog kan worden, neem dan vaak een slokje water (zie de aparte folder 'Droge mond' voor nadere bijzonderheden).
De arts kan een bloedonderzoek adviseren als hij aandoeningen zoals suikerziekte, foliumzuurgebrek, etc, vermoedt.
Tips om een mondschimmelinfectie te voorkomen bij baby’s worden gegeven in de aparte folder 'Candida-infectie van de mond bij baby’s'.