Neuspoliepen

Wat zijn neuspoliepen?

Neuspoliepen zijn zachte, vlezige zwellingen die binnenin de neus groeien. Ze kunnen geelachtig, grijs of roze van kleur zijn. Ze komen vaak voor en zijn niet kwaadaardig. Neuspoliepen komen in heel verschillende mate voor. Soms is het er maar één, maar ze kunnen ook als een 'kleine druiventros' aan een stam groeien.

Wat veroorzaakt neuspoliepen?

In de meeste gevallen is de oorzaak niet bekend. Men denkt dat een aanhoudende (chronische) ontsteking in the neus de overtollige groei van de bekleding van de neusgaten veroorzaakt. Dit kan soms tot de vorming van kleine poliepen leiden. Deze worden dan langzaamaan groter. Poliepen treffen meestal beide neusgaten. De oorzaak van de ontsteking is in de meeste gevallen niet duidelijk. Bepaalde omstandigheden stimuleren de neusontsteking en de poliepen waaronder: astma, allergie voor aspirine, taaislijmziekte, en een paar zeldzame neusaandoeningen.

Wie krijgt neuspoliepen?

Ongeveer 1% van de mensen ontwikkelen op enig moment neuspoliepen. Neuspoliepen kunnen iedereen treffen maar meestal treedt het na het 40e jaar op. Het komt vier keer zo vaak voor bij mannen als bij vrouwen. Neuspoliepen komen zelden bij kinderen voor. Een kind met neuspoliepen moet op taaislijmziekte onderzocht worden, omdat deze aandoening een 'risicofactor’ is bij de ontwikkeling van neuspoliepen.

Wat zijn de symptomen bij neuspoliepen?

  • Het hoofdsymptoom is een belemmerd gevoel in de neus. Ademhalen door de neus kan moeilijk zijn, waardoor je meestal door de mond adem moet halen. Dit is vooral s‘nachts vervelend en kan de slaap verstoren.
  • Een lopende neus (rhinorrhoea) is veelvoorkomend. 
  • Een 'postnasale drip’ kan voorkomen. Het gaat hier om het gevoel dat er steeds iets achter in de keel loopt door het slijm dat uit de grote poliepen komt. 
  • De reuk- en smaakzin zijn soms afgezwakt of verdwenen. 
  • Een verstopte neus kan je stem veranderen. 
  • Grotere poliepen kunnen hoofdpijn en snurken veroorzaken. 
  • Grote, onbehandelde poliepen kunnen je neus en je gezicht doen opzetten. 
  • Soms blokkeren de poliepen de afvoerkanalen van de sinussen. Hierdoor kan men vatbaarder worden voor sinusitis (infectie van de sinussen). 
  • Grote poliepen belemmeren soms ‘s nachts het ademhalen en kunnen slaapapneu veroorzaken (zie de aparte brochure 'Slaapapneu').

Heb ik onderzoek nodig?

Een keel-, neus-, oorspecialist kan gewoonlijk de diagnose neuspoliepen stellen op grond van de bevindingen. Soms zal er een CT scan van de voorkant van het gezicht gemaakt worden. Dit gebeurt om te bepalen hoe groot de poliepen zijn en of ze zich ook in de sinussen bevinden. Er kan gebruik gemaakt worden van een kleine, soepele telescoop om in de neus te kijken om de omvang van de poliepen te bepalen.

Wat is de behandeling bij neuspoliepen?

Corticosteroïde neusdruppels
Neusdruppels die corticosteroïden bevatten verminderen de ontsteking in de neus. Deze druppels werken soms pas na een paar dagen. Het kan een week of wat duren voordat de eerste verbetering te merken is, daar de poliepen maar langzaam slinken. Het is belangrijk dat de druppels iedere dag precies gebruikt worden zoals voorgeschreven om de beste kans op succes te hebben.
Om de druppels in te brengen moet je knielen, staand volledig voorover buigen (net alsof je op je hoofd wilt gaan staan). Houd het hoofd 3-4 minuten in deze houding na het inbrengen van de druppels. Daardoor kunnen de druppels helemaal tot achter in de neusgaten lopen. Als dat moeilijk is kun je de druppels inbrengen door op een bed te gaan liggen, met het hoofd achterover, over de rand van het bed (de neusdruppels niet inbrengen door staande het hoofd achterover te houden, want dan zal het bovenste oppervlak binnenin de neus niet met het vocht in contact komen).

Corticosteroïde tabletten 
Soms wordt er een kuur corticosteroïde tabletten voor een week voorgeschreven om de ontsteking in de neus te verminderen. Dit is vaak doeltreffend om de poliepen te doen slinken.

Chirurgie
Een operatie kan aangeraden worden als de poliepen groot zijn, of als de corticosteroïden in welke vorm dan ook niet geholpen hebben. Het gaat hier om het verwijderen van de poliepen met een chirurgisch instrument. Dit kan onder locale of volledige narcose gebeuren. Sommige mensen ondergaan twee of meer operaties in hun leven om de steeds terugkerende neuspoliepen weg te laten halen. Hoewel de poliepen op zich geen ernstige aandoening vormen, kan het verwijderen van de poliepen een gevoel van grote opluchting t.a.v. de symptomen teweeg brengen.

De poliepen weghouden met corticosteroïde neussprays

Sommige mensen hebben aanleg voor steeds terugkerende neuspoliepen. Dat is de reden dat men in zulke gevallen elke dag een corticosteroïde neusspray gebruikt. Dit voorkomt gewoonlijk ontsteking en de ontwikkeling van poliepen in de neus. Een neusspray is gemakkelijker in het gebruik dan neusdruppels. Regelmatig gebruik van corticosteroïde neusspray wordt veilig geacht. Corticosteroïde neusdruppels zijn echter sterker dan sprays en doeltreffender in het wegwerken van poliepen als deze terugkomen.