Niet-gonorroïsche uretritis

Ook wel genoemd: 
NGU

Wat is uretritis?

De urinebuis of plasbuis is de buis tussen de blaas en het einde van de penis. Uretritis betekent ontsteking van de urinebuis.

 • Gonorroïsche uretritis wordt veroorzaakt door een bacterie (ziektekiem), die gonorroe heet. Dit is een infectie die seksueel overdraagbaar is.
  Lees hier meer over gonorroe.
 • Niet-gonorroïsche uretritis (NGU) wordt veroorzaakt door andere omstandigheden dan gonorroe. Het wordt ook wel niet-specifieke uretritis (NSU) genoemd.

Dit artikel beschrijft Niet-Gonorroïsche Uretritis.

 • Sommige mannen hebben tegelijkertijd zowel gonorroïsche als niet-gonorroïsche uretritis.

Wat veroorzaakt niet-gonorroïsche uretritis?

 • Infectie met chlamydia veroorzaakt ongeveer de helft van de gevallen van NGU. Chlamydia is een bacterie (ziektekiem) die gewoonlijk opgepikt wordt tijdens seksueel contact met een besmet persoon. Chlamydia wordt doorgegeven tijdens vaginale, anale of orale seks.
 • Verschillende andere bacteriën of virussen die seksueel overdraagbaar zijn kunnen NGU tot gevolg hebben. 
 • Een niet-infectieus probleem kan voorkomen maar is zeldzaam, bijvoorbeeld een verwonding of chirurgie aan de urinebuis kunnen de ontsteking veroorzaken. 
 • Geen oorzaak - in ongeveer 25% van de gevallen wordt geen oorzaak gevonden. Seksueel overdraagbare infecties die niet bij onderzoek gevonden worden, zijn waarschijnlijk de oorzaak in sommige gevallen, maar niet allemaal. Het is echter niet mogelijk aan te geven welke van deze gevallen te wijten zijn aan infectie en welke niet.

Wat zijn de symptomen bij niet-gonorroïsche uretritis?

 • Het gaat gewoonlijk om een witte afscheiding (vocht) aan het uiteinde van de penis, maar dit is niet altijd het geval.
 • Pijn of een brandend gevoel tijdens het urineren. Dit kan verward worden met een urineweginfectie. 
 • Irritatie binnenin de penis. 
 • Een gevoel van druk op de blaas en veelvuldig plassen. 
 • In een klein aantal gevallen verplaatst de infectie zich door de urinebuis naar boven, naar de testikels, en kan pijn en zwelling in één of beide testikels ontstaan.  
 • Een zeldzame complicatie is een soort artritis die door NGU voortgebracht kan worden. Dit kan een effect zijn van het immuunsysteem, dat 'overreageert' op sommige bacteriën die NGU veroorzaken. 
 • Tot de helft van de mannen met Chlamydia-infectie (de meest voorkomende oorzaak van NGU) heeft helemaal geen symptomen.

De symptomen kunnen met de tijd wegtrekken, zelfs zonder behandeling. Dit kan tot zes maanden duren, maar kan ook binnen een paar weken gebeuren. Het is echter zo dat de bacteriën, die NGU veroorzaken, zonder behandeling vaak in de urinebuis blijven. In dat geval verdwijnen dan alleen de symptomen.

Daarom is er grote kans dat je, zelfs als de symptomen verdwijnen, de infectie doorgeeft als je niet behandeld wordt.

Heb ik onderzoek nodig?

Normaal gesproken wordt geadviseerd om onderzoek te laten doen als er een vermoeden is dat het om NGU gaat – zelfs als de symptomen weggaan. Je kunt naar een geslachtsziektepoli verwezen worden. Je kunt je daar ook zonder verwijzing van de huisarts melden.

Om te trachten de oorzaak van de infectie op te sporen wat een beetje afscheiding of wat urine onderzocht. Je krijgt waarschijnlijk ook het advies om op andere seksueel overdraagbare infecties onderzoek te laten doen.

Wat is de behandeling bij niet-gonorroïsche uretritis?

NGU kan meestal met een korte kuur van antibiotica genezen worden. Welke antibiotica voorgeschreven worden hangt af van de bacteriën die gevonden worden (vaak Chlamydia) en of er ook sprake is van de aanwezigheid van andere infecties.

Als er tijdens het onderzoek geen bacteriën gevonden worden, dan krijg je waarschijnlijk toch het advies om een antibioticakuur te doen, als je de symptomen van NGU hebt. Infectie is dan toch de meest waarschijnlijke oorzaak, zelfs als de bacterie niet geïdentificeerd kan worden.

De meeste mensen genezen met de antibioticabehandeling.

Heeft mijn sekspartner behandeling nodig?

Ja. Je partner moet ook op infectie onderzocht worden, zelfs als hij/zij geen symptomen heeft. Een antibioticakuur wordt meestal ook aangeraden voor sekspartners, zelfs als de onderzoeken negatief zijn, omdat:

 • veel vrouwen, die met Chlamydia besmet zijn, geen symptomen hebben. Als het onbehandeld blijft kunnen er later complicaties optreden, zoals ernstige infectie van de baarmoeder ('ontsteking in het kleine bekken') en onvruchtbaarheid.
 • bacteriën die NGU veroorzaken vaak tijdens seks doorgegeven worden. Sommige van deze bacteriën kunnen eileiderontsteking bij vrouwen veroorzaken. De onderzoeken op bacteriën zijn niet helemaal betrouwbaar. Een antibioticakuur helpt dan om zeker te stellen dat de mogelijke infectie verdwenen is. 
 • als je sekspartner geïnfecteerd is geraakt en niet behandeld wordt kan hij/zij de infectie dan weer aan jou doorgeven.

Als je NGU zonder symptomen hebt dan kan het zijn dat je dit voor langere tijd onder de leden hebt gehad. In deze situatie moeten alle sekspartners, die je de afgelopen zes maanden hebt gehad, onderzocht en behandeld worden.

Vervolg
Een arts wil meestal graag weten of de behandeling heeft geholpen. Daarom wordt men een paar weken na het begin van de behandeling nogmaals onderzocht om na te gaan of de symptomen verdwenen zijn. Als de symptomen aanhouden zijn nieuwe onderzoeken en soms een tweede antibioticakuur nodig.

Je moet afzien van seks totdat jij en je sekspartner(s) de behandeling met succes afgerond hebben.

Kan niet-gonorroïsche uretritis voorkomen worden?

Het gebruik van een condoom tijdens seks (ook bij anale en orale seks) kan helpen om de verspreiding van seksueel overdraagbare infecties tegen te gaan. Het risico op seksueel overdraagbare infecties neemt toe wanneer je steeds wisselt van sekspartners.