Ontsteking aan de oogleden

Ook wel genoemd: 
Blepharitis

Wat is blepharitis?

Blepharitis is een ontsteking aan de oogleden. Het treft meestal de randen van de oogleden. Het is meestal niet ernstig, maar kan een ongemakkelijk en irritant probleem worden. Het is de in de regel chronisch (blijvend). In de meeste gevallen treft het beide oogleden.

Wat is de oorzaak van blepharitis?

Er bestaan drie hoofdtypen blepharitis die vergelijkbare symptomen kunnen veroorzaken:

Anterieure blepharitis

Het gebied rondom de basis van de oogharen is aangedaan – dit is dus aan de voorrand van het ooglid. Deze wordt weer onderverdeeld in: staphylococcen blepharitis en seborrhoische blepharitis en Posterieure blepharitis (in het inwendige van het ooglid) dat is een ontsteking van de kliertjes van Meibom, ook wel Meibomitis genoemd.

Staphylococcen blepharitis.

Deze vorm van blepharitis wordt veroorzaakt door een bacterie die normaal op de huid voorkomt, de staphylococ. Wanneer deze bacterie, die normaal gesproken geen schade geeft, de overhand krijgt kan een lokale (plaatselijke) infectie van het ooglid en het hoornvlies ontstaan en wordt zo een blepharitis veroorzaakt. Waarom dit bij sommige mensen wel en bij anderen niet gebeurt is niet duidelijk. Soms is deze vorm van blepharitis geassocieerd met een atopische dermatitis (allergische huidaandoening).

Seborrhoische blepharitis.

Het ontstaan hiervan heeft in veel gevallen te maken met een bepaalde aanleg, waarbij ook andere symptomen kunnen optreden zoals een vettige huid of een schilferende voorhoofdshuid, het eczema seborrhoicum (ook wel seborrhoische dermatitis genoemd).
Deze huidaandoening kan aanwezig zijn op de hoofdhuid (‘roos’), tussen de wenkbrauwen, aan de neus-lipplooi, achter de oren en op het borstbeen. De onderliggende oorzaak ervan is niet duidelijk, mogelijk zijn er gistbacteriën bij betrokken. Eczema seborrhoicum is niet-besmettelijk. 

Meibomitis

De kleine kliertjes van Meibom in de oogleden bevinden zich net onder de wimpers, aan de achter- en binnenzijde van het ooglid. Het zijn de afvoergangen van de talgkliertjes. Je hebt zo’n 25-30 van deze klieren in ieder ooglid – onder en boven. Talg is nodig om een optimale traanfilm te krijgen, waardoor de buitenkant van het oog een optimale vochtigheid heeft. Functioneren de kliertjes onvoldoende dan is ook de traanfilm niet optimaal en ontstaan klachten van droge ogen. Ook hierbij spelen bacteriën een rol, waardoor ontstekingen van de oogleden ontstaan. Bij deze vorm kun je soms zien dat de openingen van de talgkliertjes wat verheven zijn of dat er witte puntjes op zitten die bestaan uit eiwitten. Soms zijn witte sliertjes uit de afvoergangetjes te drukken. De oogharen zelf zijn bij deze vorm meestal niet aangedaan.

Combinatie

Het is in de praktijk vaak moeilijk het verschil tussen de bovengenoemde oorzaken te zien. Sterker nog, seborrhoische blepharitis komt vaak voor samen met Meibomitis. En huid die sowieso al ontstoken is loopt een groter risico te worden geïnfecteerd met de staphylococcenbacterie. Het kan dus zijn dat alle drie de oorzaken een rol spelen, waarbij de primaire oorzaak van geval toe geval verschilt.

Er kan sprake zijn van een vicieuze cirkel
Blepharitis heeft de neiging van tijd tot tijd de kop op te steken en dan weer af te nemen. Als je blepharitis hebt, dan is de kans groot dat je er regelmatig last van hebt, aangezien de drie mogelijke oorzaken hoogstwaarschijnlijk een langdurig probleem vormen. Er kan soms sprake zijn van een vicieuze cirkel. Bijvoorbeeld, je oogleden kunnen licht ontstoken en pijnlijk worden, maar niet erg. Je kan dan in je ogen gaan wrijven, wat de ontsteking erger maakt, waardoor je oogleden pijnlijker worden, als gevolg waarvan je dan weer in je ogen wrijft, etc.