Ontsteking aan de oogleden behandeling

Ook wel genoemd: 
Blepharitis

Wat is de behandeling van blepharitis?

De behandeling is er op gericht om het aantal bacteriën op de ooglidrand en in de kliertjes te verminderen. Dit lukt alleen door regelmatige reiniging van de ooglidranden. Blepharitis is vaak hardnekkig, chronisch en heeft de neiging terug te komen. Een echte genezende behandeling is er dus eigenlijk niet. Andere behandelingen die wellicht nodig zijn, zijn o.a.: antibiotica and behandeling van aanverwante aandoeningen.

Regelmatige ooglidreiniging

Dit is het belangrijkste onderdeel van behandeling en preventie. Het doel is de korstjes en schilfers op de oogleden te verzachten, verstopte kliertjes van Meibom te ‘ontstoppen’ en zo  mogelijk de talg te verwijderen, en vuil van de ogen te verwijderen. Het is een dagelijkse routine die uit drie onderdelen bestaat – warmte, massage en reiniging. Doe je lenzen uit voordat je met de behandeling begint.

Warmte
Het doel van warmte is om de huid en mogelijk korstjes die aan de oogleden vastzitten zachter te maken. Maar ook om het vocht/de talg in de kliertjes van Meibom soepeler te maken en liefst te verwijderen. Enkele minuten warme oogcompressen opbrengen 1-2 maal daags is voldoende.

Massage
Masseer de oogleden meteen na het verwarmen. De massage helpt de olieachtige substantie uit de kliertjes van Meibom te verwijderen. Om de oogleden te masseren:

  • Gebruik je ring- of middelvinger en beweeg de top van je vinger van de binnenkant van je oog via het ooglid naar buiten toe.
  • Begin met het bovenste ooglid. Plaats je vinger in je binnenste ooghoek bij je neus, op het ooglid boven de wimpers. Beweeg je vinger vervolgens langs het ooglid naar je andere ooghoek.
  • Doe daarna hetzelfde met het onderste ooglid.
  • Herhaal de vorige stappen 5-10 keer in ongeveer 30 seconden meteen na de warmtecompressen.
  • Het is belangrijk om niet teveel en niet te weinig druk uit te oefenen. Het moet redelijk comfortabel zijn en je moet niet zo hard drukken dat je je oog pijn doet. Masseer altijd met je ogen dicht.

Schoonmaken
Maak na het verwarmen en masseren de oogleden schoon. Dit kan je op de volgende manieren doen.

  • De traditionele manier is om een wattenstaafje of een gaasje te gebruiken dat is gedoopt in verdunde babyshampoo. Doe een theelepeltje shampoo in een glas lauw kraanwater. Knijp het overtollige vocht uit de wattenstaaf om geen druppels in je ogen te krijgen die kunnen irriteren. Probeer met name korsten van de oogleden te verwijderen. Was na de oogleden op deze manier schoon te hebben gemaakt de shampoo van je oogleden af met een washandje of doek of spoel na met schoon water (zonder shampoo).
  • Er zijn ook commerciële producten verkrijgbaar, kleine voorbewerkte doekjes met zeep of alcohol, zoals Supranettes, Cil Clar of BlephaClean. Zo’n compres kun je op de ogen aanbrengen, even laten inweken en vervolgens zacht wrijven over de oogleden zodat alle vuil weg gewreven wordt. Ook kun je zo’n doekje vouwen zodat je makkelijk de randen van de oogleden schoon kunt maken.

Voer de hierboven omschreven routine – warmte, massage en reiniging – minstens tweemaal daags uit totdat de symptomen zijn verdwenen. Doe het daar na eenmaal per dag, iedere dag, om ervoor te zorgen dat de klachten niet terugkeren. Als je bevattelijk bent voor blepharitis, maak deze handelingen dan tot onderdeel van je dagelijkse routine – net als tandenpoetsen. Dit is de beste manier om de symptomen tot een minimum te beperken.

Behandeling met antibiotica

Antibiotica oogcrème, oogzalf of –druppels kunnen voor een tijdje worden aangeraden als een ooglid geïnfecteerd raakt. Je doet een beetje crème of zalf in het oog, daarna knijp je het oog dicht. De zalf wordt er dan deels uit geduwd – dit wrijf je voorzichtig uit over de oogranden en tussen de wimpers. Bekende antibiotica voor het oog zijn: fusidine, of chlooramfenicolzalf.

Andere adviezen

In je ogen wrijven kan de ontsteking erger maken. Probeer dat dus zoveel mogelijkte vermijden. Zoals gezegd, komt blepharitis met name voor bij mensen met seborrhoische dermatitis, rosacea of het droge ogen syndroom. Behandeling van deze andere aandoeningen kan de symptomen van blepharitis verlichten.