Ontstoken haarzakjes

Ook wel genoemd: 
Folliculitis

Wat is folliculitis?

Folliculitis is een ontsteking van een aantal haarzakjes (het grootste deel van de huid is bedekt met kleine haartjes, die groeien uit haarzakjes). Meestal wordt de ontsteking veroorzaakt door een bacterie, genaamd Staphylococcus aureus. Het aangetaste haarzakje zwelt op en groeit uit tot een pusgevuld puistje. Elk puistje lijkt op een klein, rond, geelrood puntje. De puistjes ontstaan in groepjes, meestal op plaatsen waar de haarzakjes zijn beschadigd door wrijving of scheren, of als het haarzakje is afgesloten. Meest voorkomende plaats is de kin en hals waar mannen zich meestal scheren. Ook armen, benen, oksels en liezen zijn plaatsen waar het voorkomt. Soms kan het gebruik van een corticosteroïde zalf het ontstaan van folliculitis veroorzaken.

Het verschil tussen folliculitis en een puist is, dat een puist groter wordt en ‘alleen’ (solitair) voorkomt. Bij folliculitis gaat het om een groepje kleine puntjes. (Puisten worden behandeld in een apart artikel).
Folliculitis lijkt veel op acné. Acné is echter geen ‘gewone’ ontsteking van een haarzakje. (Meer over acné in een apart artikel).

Wat is de behandeling van folliculitis?

Lichte gevallen
Meestal is er sprake van een lichte aandoening. Behandeling is dan niet nodig. Binnen 7 tot 10 dagen is de ontsteking weg. Een vochtinbrengende crème met een antibacterieel bestanddeel kan nuttig zijn. De folliculitis zal niet erger worden en er sneller door weggaan. Vraag je drogist of apotheker om advies.

Plaatselijke folliculitis
Een antibioticacrème kan nuttig zijn.

Ernstigere gevallen
Als folliculitis vaker voorkomt of wijdverspreid is, dan kan behandeling met antibioticapillen helpen.

Kan folliculitis voorkomen worden?

Sommige mannen hebben regelmatig last van folliculitis als gevolg van het scheren. Het kan helpen als je niet tegen de groeirichting van de haartjes in scheert. Ook het gebruik van een scheercrème en aftershavecrème met antibacteriële bestanddelen kan helpen. Sommige mannen laten gewoon hun baard staan om van het probleem af te zijn.
Omdat strakke kleren folliculitis kunnen veroorzaken, kan het helpen als je ruimere kleren draagt.

Als je folliculitis hebt, laat anderen dan geen gebruik maken van jouw handdoeken en scheerspullen.