Oorsuizen

Ook wel genoemd: 
Tinnitus

Wat is tinnitus?

Tinnitus is een abnormaal geluid (of geluiden) die je kan horen. Maar het geluid komt niet van buiten je oor. De soorten geluid die mensen horen, zijn: gebel, gezoem, gefluit, geschreeuw, gehum, machineachtige geluiden, etc. Soms pulseert het met je polsslag mee. Tinnitus kan of constant zijn of ‘komen en gaan’. Het kan verschillen in luidheid en karakter van tijd tot tijd. Je kan het geluid of de geluiden horen in één oor, in beide oren, of het kan moeilijk zijn waar het geluid vandaan lijkt te komen.

Het geluid is vaak duidelijker als je op een stille plek bent. Bijvoorbeeld als je in bed ligt en probeert te slapen. Het kan ook opvallender zijn wanneer je moe bent. Sommige mensen met tinnitus zijn ook gevoeliger voor normale alledaagse geluiden. Sommige mensen met tinnitus vinden daardoor dat een radio of TV pijnlijk hard staat terwijl voor de meeste mensen het volume normaal is.

Hoe vaak komt tinnitus voor?

Tinnitus komt vaak voor en kan op elke leeftijd ontstaan. De meeste mensen hebben af en toe een aanval van tinnitus nadat ze naar een luid concert of een disco zijn geweest. Voor de meeste mensen is dit tijdelijk en gaat het snel weg. Ongeveer 1% van de mensen heeft tinnitus die het grootste deel van de tijd aanhoudt en de kwaliteit van leven ernstig aantast.

Wat veroorzaakt tinnitus?

In de meeste gevallen
Bij de meeste mensen met tinnitus is de oorzaak onbekend. Het oor is normaal gesproken goed. Wat er lijkt te gebeuren is dat er signalen in het oor via de oorzenuw naar het gehoorgedeelte van de hersenen gestuurd worden. De hersenen interpreteren deze signalen als lawaai. Het is onduidelijk waarom deze signalen vanuit het oor gestuurd worden. Het geluid kan ook ergens anders vandaan komen tijdens de weg van de gehoorzenuw naar de hersenen.

In sommige gevallen
Soms wordt tinnitus veroorzaakt door een andere aandoening. Bijvoorbeeld:

  • Tinnitus ontwikkelt vaak op hetzelfde moment als gehoorverlies op oudere leeftijd.
  • De ziekte van Ménière. Bij deze aandoening ontwikkel je aanvallen van vertigo (duizeligheid), gehoorverlies en tinnitus. Het is het gevolg van een probleem in het evenwichtsorgaan (in het binnenoor).
  • Blootstelling aan zeer hard geluid. Sommige mensen ontwikkelen aanhoudende tinnitus na lange tijd blootgesteld te zijn geweest aan hard geluid. Bijvoorbeeld na jaren werken in een lawaaiige fabriek. Soms kan permanente tinnitus aanhouden na een ‘eenmalige’ ervaring met hard geluid. Bijvoorbeeld na het bijwonen van een rockconcert.
  • Als een ongebruikelijke bijwerking van sommige medicijnen. Bijvoorbeeld, aspirine en kinine.

Na een oor- of hoofdverwonding.

  • Sommige andere oorstoornissen zoals otosclerosis.
  • Sommige ongebruikelijke aandoeningen aan bloedvaten, hersenen of zenuwen kunnen tinnitus veroorzaken. In deze situaties is het aannemelijk andere symptomen te hebben of tekenen van zenuwzwakte, etc. Zelden is in dit soort gevallen tinnitus het eerste symptoom dat zich ontwikkelt. 
  • Een oorinfectie. De tinnitus gaat vaak weg als de infectie weg is. 
  • Psychologische factoren kunnen een rol spelen. Bijvoorbeeld lichte tinnitus waar je normaal weinig last van hebt, kan bezwaarlijk worden als je depressief, angstig of gestresst raakt.

Heb ik onderzoek nodig?

Een dokter zal meestal je oren onderzoeken en de zenuwen rond je gezicht en oren. Een gehoortest wordt meestal gedaan. Een onderliggend oorprobleem kan meestal uitgesloten worden door dit onderzoek en deze gehoortest.

Verder onderzoek zoals een hersenscan worden in sommige gevallen gedaan. Dit geadviseerd worden als je tinnitus aan één kant hebt en er aan een onderliggende hersenstoornis gedacht wordt.

Kan iets tinnitus verbeteren of genezen?

In een klein aantal gevallen is er een onderliggende oorzaak die gecorrigeerd kan worden. Als tinnitus bijvoorbeeld een bijwerking is van een medicijn, dan kan een verandering in medicatie het probleem genezen.

In de meeste gevallen is er geen gemakkelijke genezing. Sommige mensen helpt het te begrijpen wat tinnitus is en te weten dat het geen kwaad kan omdat er geen ernstige onderliggende aandoening aan ten grondslag ligt. Mettertijd kan de tinnitus een minder groot probleem worden als je je erop aanpast. De volgende maatregelen kunnen daarbij vaak helpen:

Alternatieve geluiden
Indien mogelijk, vermijd het om in stille of geluidloze kamers te zijn. Daar ben je namelijk veel meer gefocust op tinnitus en kun je steeds meer gestresst raken door het geluid omdat er niets anders is om naar te luisteren. Andere plezierigere geluiden kunnen afleiden en helpen de tinnitus minder opvallend te maken. Dit wordt soms ‘geluidstherapie’ genoemd. Zo kun je naar de radio, TV of stereo luisteren. Misschien kan je een raam openlaten zodat de geluiden meer aanwezig zijn. Sommige mensen dragen een geluidsgenerator. Dit lijkt op een gehoorapparaat maar maakt een plezierig geluid wat helpt om de onplezierige tinnitusgeluiden te maskeren. Sommige mensen kopen speciale CD’s of bandjes die een plezierig geluid spelen.

Bedtijd
Tinnitus is vaak het duidelijkst wanneer je stil wordt en probeert te slapen. Als je een radio of stereo afspeelt kan datt helpen om de tinnitusgeluiden te maskeren tot je in slaap valt. (Een met een timer is het beste zodat deze vanzelf uitgaat als je slaapt). Sommige mensen sluiten een radio of stereo aan op speciale ‘kussenspeakers’, die onder een kussen liggen. Dit zorgt ervoor dat je naar muziek of radio kan luisteren zonder dat iemand anders gestoord wordt. Sommige speciaal gemaakte kussens hebben speakers in het kussen zelf die je kan aansluiten op je radio of stereo.

(Als je het moeilijk vind om in slaap te komen, lees dan ook de folder ‘Slapeloosheid’ deze geeft algemene tips om goed te kunnen slapen).

Gehoorapparaten
Als je enigszins doof bent, zelfs bij een klein gehoorverlies, kan een gehoorapparaat helpen. Het gehoorapparaat versterkt normale geluiden die je anders niet kan horen. Deze kunnen de tinnitusgeluiden overstemmen.

Stress, angstigheid en depressie
Sommige mensen worden angstig of gestresst door tinnitus. Dit kan dingen erger maken. Je kan er voordeel van hebben om te leren ontspannen en stress tegen te gaan. Er zijn andere folders in deze serie die advies geven voor het verminderen van stress en angsten. Als je meer in het bijzonder angstig of depressief wordt is het het beste om naar een dokter te gaan voor advies over behandeling.

Tinnitusklinieken
Sommige ziekenhuizen hebben gespecialiseerde tinnitusklinieken die counseling, advies over ‘geluidstherapie’, ontspanningstechnieken en andere adviezen over manieren van leven met tinnitus aanbieden. Cognitieve gedragstherapie blijkt bij tinnitus vaak goed te werken – het behandelt niet de tinnitus, maar beïnvloedt wel de manier waarop je er mee om leert gaan.

Zo kun je bijvoorbeeld in ernstige gevallen een ‘tinnitus retraining therapie’ ondergaan. Onderzoek toont aan dat deze therapie in een aantal gevallen kan helpen. Het leert je omgaan met tinnitus en beoogt de hersenen te helpen om de tinnitusgeluiden te negeren. Ook in deze therapie wordt vaak gebruikt gemaaktvan een geluidsgenerator (hierboven beschreven). En daarnaast zijn er regelmatige counselingsessies die beogen je te helpen om te gaan met tinnitus. Het kan soms wel tot een jaar duren voor je geleidelijk leert je niet te focussen op je tinnitus. Uiteindelijk kun je dan vaak zelfs (weer) zonder geluidsgenerator leven. 

Kijk voor meer informatie op bijvoorbeeld: www.nvvs.nl of www.hoorzaken.nl