Osteoporose diagnose

Hoe wordt osteoporose gediagnosticeerd?

Voordat de symptomen zich ontwikkelen
De ideale situatie is dat osteoporose op de eerste plaats wordt voorkomen. Vervolgens is ’t beste dat de noodzakelijke diagnose en behandeling van osteoporose heeft plaatsgevonden voordat de symptomen of botbreuk plaatsvinden.
 Indien je een man ouder dan 50 bent of een vrouw boven de 50 die door haar menopauze heeft gehad, zal je huisarts je vragen stellen om je risicofactoren in te schatten.. Een risicoberekening bepaalt je risico om osteoporose te ontwikkelen. Als je in een verhoogde risicogroep zit of je risicogroep onzeker is, dan kan je voor een DEXA scan worden doorverwezen. DEXA staat voor Dual Energy X-ray Absorptiometrie. Het is een scan om je botdichtheid te meten. Een DEXA scan kan je osteoporose bevestigen.

Nadat de symptomen zich ontwikkelen
Osteoporose wordt vaak voor het eerst gediagnosticeerd, wanneer je bot na een lichte stoot of val breekt. Na deze eerste fractuur kan  behandeling helpen om nieuwe fracturen te voorkomen. Als je arts jou verdenkt van een kwetsbare fractuur, dan zal hij je meestal doorverwijzen voor een DEXA scan. Vrouwen van 75 jaar of ouder die een botbreuk hebben, kunnen een kwetsbare fractuur  hebben gehad. In deze groep van vrouwen kan de behandeling voor osteoporose worden gestart zonder dat er een DEXA eerste scan heeft plaatsgevonden. Vanwege het feit dat in deze leeftijdsgroep osteoporose zo algemeen voorkomt.

Andere tests
Een nieuwere test heet Digitale X-ray Radiogrammetry (DXR). Deze is eenvoudiger uit te voeren dan een DEXA scan. Soms wordt deze DXR  als screening test voor osteoporose gebruikt.  Deze DXR test is echter niet zo gevoelig als een DEXA scan. Dus, een DEXA scan blijft de gouden standaard test.